top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Residentie Belfair uit Sint-Pieters-Leeuw

Updated: Jun 13, 2023Biografie

Mijn naam is Joke De Jonge. Ik ben directeur van Residentie Belfair uit Sint-Pieters-Leeuw uit de provincie Vlaams-Brabant. Ons huis maakt deel uit van de Orpea groep.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Na mijn studies voor maatschappelijk werker en mijn studies criminologie startte ik in 2002 in de thuiszorg waar ik tot in 2022 - gedurende 20 jaar - heb gewerkt. Eerst in een leidinggevende functie, vervolgens in een beleidsmatige functie. De passie voor de (ouderen)zorg is uiteraard toen al begonnen en verder gegroeid. De overstap naar een job in een woonzorgvoorziening was een zeer bewuste en logische keuze. Ik wilde namelijk zeer 'dicht' bij de zorg voor deze doelgroep staan. Ik hoopte als het ware om uit mijn bureau te stappen en meteen te kunnen zien voor wie ik het doe. Dat geeft mij veel voldoening.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening? Sinds juni 2022. Vorige week op 7 juni vierde ik “mijn eerste verjaardag” als directeur van een woonzorgcentrum om precies te zijn.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Residentie Belfair ligt in een nieuwe wijk van Sint-Pieters-Leeuw. We hebben 123 kamers en er is aangepaste zorg voor personen met dementie. Naast de individuele kamers hebben we ook op elke verdieping verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar we elke voormiddag en namiddag een activiteit aanbieden.


In ons activiteitenaanbod is er voor elk was wils: koken, bingo, quiz, gymnastiek en beweging, biljart, wandelen, …


Daarnaast is onze bar ook een groot succes. Elke namiddag vanaf 14u kunnen onze bewoners met elkaar of met familie/vrienden een babbeltje slaan met een hapje en een drankje. Daarnaast zijn de contacten met de buurt zeer goed. Zo komen onze buren van de assistentiewoningen elke vrijdag in ons restaurant mee-eten. Ook organiseren we activiteiten met het wijkcomité en plaatselijke verenigingen. Momenteel staat dit nog in zijn kinderschoenen, maar we willen dit heel graag verder uitbreiden.


Ter gelegenheid van Allerheiligen en Allerzielen, brachten wij een bezoekje aan de paters van het missiehuis van Scheut te Sint-Pieters-Leeuw. We kregen historische uitleg, vergezeld van een koffietje.

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

We vinden het zeer belangrijk dat bewoners zich welkom voelen in Belfair. We willen een echte “thuis” creëren voor onze bewoners. We geven hun graag het gevoel dat ze gezien worden en gewaardeerd worden. Als directeur zet ik graag in op klantenbeleving SAMEN met mijn medewerkers. Aandacht besteden aan onze bewoners kan namelijk niet in procedures of processen gegoten worden. Het is uiteindelijk de mens/medewerker die “het verschil” maakt. Het is als het ware een cultuur creëren waar elke medewerker het belang van de bewoner centraal stelt en daar als medewerker ook voldoening uit haalt. Ik ben trots dat we daar reeds stappen in gezet hebben. Ik wil graag verder blijven inzetten en zoeken hoe we “het verschil” kunnen maken voor onze bewoners. We willen met andere woorden onze dienstverlening nog persoonlijker en nog beter op maat maken.Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Als directeur maakt het me blij om een team van medewerkers binnen ons woonzorgcentrum te zien die elke dag het beste van zichzelf geven om ervoor te zorgen dat onze bewoners zich zeer goed voelen. Ik bedoel hiermee niet alleen de verpleegkundigen en zorgkundigen, maar ook de onderhoudsmedewerkers, keukenmedewerkers, kinesisten, ergotherapeuten, animatoren en facility medewerkers. Ik ben dan ook zeer dankbaar om te mogen werken met dit fantastisch team!Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De negatieve berichtgeving over de woonzorgcentra in de media maakt mij kwaad en triest omdat dit een impact heeft op de gemoedstoestand onze medewerkers die zich elke dag ten volle geven voor onze bewoners. Het zorgt er ook voor dat potentiële bewoners en medewerkers net niet kiezen voor een woonzorgcentrum. Ik doe bij deze dan ook een warme oproep aan de media om in te zetten op positieve berichtgeving over de woonzorgcentra.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Volgens mij hebben we één grote uitdaging, ervoor zorgen dat jongeren kiezen voor een job binnen de zorg en dit vanuit een passie of een gedrevenheid. De negatieve berichtgeving in de media over ouderenzorg in het algemeen, maakt dat jongeren de stap niet zetten naar studies voor een job binnen de zorg. Het is daarom nog dringender om jongeren “warm te maken” voor de zorgsector. Wij zouden hen meer moeten uitnodigen op de werkvloer om hen zo te laten kennismaken met onze gepassioneerde medewerkers en de afwisseling en uitdagingen die (ouderen)zorg hun kan bieden.


Noem één regel die u graag zou willen

afschaffen? Ik zou graag meer inzetten op administratieve vereenvoudiging, want het administratieve luik binnen hun job vraagt zoveel energie van onze medewerkers. Ik pleit absoluut niet voor het volledig afschaffen van de administratie - want dit zorgt ook voor transparantie van de werking binnen een woonzorgcentrum. Ik pleit er vooral voor dat onze medewerkers zich meer kunnen focussen op de zaken die het verschil kunnen maken voor onze bewoners.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag zorgen voor ondersteuning van extra medewerkers, zodat we meer kunnen inzetten op zorg op maat voor onze bewoners. Dit zorgt er namelijk voor dat medewerkers ook meer voldoening halen uit hun job. Verder vind ik het zeer belangrijk om er ook altijd te zijn voor mijn medewerkers. Mijn deur staat “letterlijk en figuurlijk” altijd open voor hen!Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

269 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page