top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Leopoldspark uit Leopoldsburg

Updated: Apr 26, 2023



Biografie

Mijn naam is Stien Wouters. Ik ben sinds 2016 directeur van het woonzorghuis Leopoldspark uit Leopoldsburg. Wij behoren tot de groep Vulpia.

















Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Eerder toevallig ben ik in ouderenzorg terecht gekomen en wat ben ik blij met dit “toeval”. Na mijn opleiding van verpleegkundige/vroedvrouw heb ik mijn eerste werkervaring in een ziekenhuis opgedaan. Daarna heb ik ook even in de thuiszorg gewerkt.


In 2005 was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en die heb ik gevonden in de ouderenzorgsector. Ik heb eerst gewerkt in de functie van Afdelingsverantwoordelijke, vervolgens als Hoofd Bewonerszorg, om in 2016 als directeur het nieuwe woon-zorghuis (Leopoldspark) op te starten.

Directeur zijn is een boeiende en afwisselende job. Ik wil er graag zijn voor de medewerkers en voor de bewoners. Dit doe ik uiteraard niet alleen, hiervoor werk ik samen met een fijn en gemotiveerd team van leidinggevenden.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

In het najaar van 2015 ben ik gestart met de voorbereidingen voor de opening van Leopoldspark. In februari 2016 verwelkomden we onze eerste bewoners. Op deze manier leerde ik dit huis van binnen en van buiten kennen. Samen met een kleine groep van medewerkers hebben we werkelijk alle aspecten van een woon- en zorghuis (meer dan) grondig leren kennen. Nu, meer dan zeven jaar later, zijn we meer dan trots op wat Leopoldspark vandaag is en waar het voor staat.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Leopoldspark is een WZH midden in het centrum van Leopoldsburg, met 128 bewoners in het WZH en 25 assistentiewoningen. Leopoldsburg is door velen gekend omwille van het leger. Er wonen nog steeds veel militairen in de regio, onder onze bewoners zijn er ook nog een aantal. Hierdoor waren er vele cafés in Leopoldsburg, die nu wel wat aan het verdwijnen zijn. Er komen dan winkels in de plaats. Het is hier rustig wonen, maar toch vlak bij het centrum, een troef voor onze bewoners.


We vinden het heel belangrijk dat alle bewoners zich zo goed mogelijk thuis voelen. Dit kunnen we enkel realiseren met het hele team: zorg, keuken, animatie, onderhoud, administratie, kine, technische dienst, … Allemaal samen staan we dag en nacht klaar voor onze bewoners.

Dagelijks zorgen onze medewerkers van ergo en animatie voor aangepaste activiteiten, soms individueel, soms per afdeling, en soms als groepsactiviteit voor het hele huis. De muzieknamiddagen in de cafetaria zijn steeds een feest voor iedereen! Daarnaast kaarten we elke week, en zijn er onze themaweken zoals bijvoorbeeld het carnaval bal. Onlangs organiseerden wij een quizavond t.v.v. 'Kom op tegen Kanker' met heel veel leuke prijzen. Tijdens de paasvakantie organiseerden we een paasnamiddag voor de families met kleinkinderen.


Maar ook onze uitstappen naar o.a. buitenbeenpop staan met stip in onze agenda! Met een eigen keuken zorgen we dagelijks voor verse maaltijden, en kunnen we flexibel inspelen op specifieke vragen van onze bewoners. Onze mooie cafetaria is vijf dagen per week open. Dit doen we samen met enkele vrijwilligers, studenten en onze keukenmedewerkers. Een fijne ontmoetingsplaats voor bewoners en hun familie.


Zoals ik al aangaf, ligt Leopoldspark midden in het centrum van Leopoldsburg, een fijn extraatje voor onze bewoners om eens naar de wekelijkse markt te gaan, of een terrasje te doen, te wandelen,.. Wij werken samen met scholen in de buurt, zowel de kleuterscholen, die komen met carnaval, of voorlezen van de Nieuwjaarsbrieven, maar ook met een middelbare school, vooral de studenten 'zorg' komen hier op stage. De Kerstmarkt van de gemeente gaat door op ons plein, zodat wij samen met de lokale handelaars iets kunnen bieden.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

Onze bewoners verblijven in een mooie, moderne woon- en leefomgeving waar alles aanwezig is om op hun behoeften in te spelen: beleven, wonen en ontzorgen. We doen er dagelijks alles aan om dat zo te houden.

Ik wil ook de nadruk leggen op onze fantastische medewerkers. Zij maken elke dag hét verschil voor onze bewoners en mij vooral trots. Mooi om te zien hoe ze samenwerken, en zich voortdurend inzetten voor elke bewoners. Het zijn stuk voor stuk pareltjes.



Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Naast de jonge mensen die kiezen voor de ouderenzorg, zien we ook meer en meer studenten in volwassenonderwijs die bewust kiezen voor de zorg. De aantrekkelijkheid en de maatschappelijke waardering van de sector is van belang. Het is ook belangrijk om alle studenten en stagiaires goed op te vangen. Zij zijn onze toekomstige medewerkers. Dit is iets waar wij meer willen op inzetten, ook al vraagt dit best veel inspanning.


Het is ook fijn dat wij medewerkers kunnen aantrekken buiten de klassieke zorgberoepen. In ons ergo team zit sinds kort iemand met het diploma orthopedagogie, wat zeker een meerwaarde is. Zij ziet dingen op een andere manier, vanuit een andere invalshoek wat onze bewoners ten goede komt. Ook werken er hier enkele logistieke medewerkers, die het zorgpersoneel mee ondersteunen. Een psycholoog hebben wij nog niet in dienst, binnen de groep Vulpia zijn er wel al een aantal huizen waar een psycholoog aan het werk is.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De negatieve reacties in de media kunnen mij echt kwaad maken. Iedereen wordt over dezelfde kam geschoren, terwijl ik er van overtuigd ben dat er zo veel goede dingen gebeuren. Zowel in Leopoldspark, als in de groep Vulpia, als in andere woonzorggroepen. Hier kan je als directeur of als medewerker, weinig tegen doen. Ik weet dat er heel hard gewerkt wordt en er mag best wat meer erkenning voor zijn.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Ik zou graag de verschillende zorgberoepen aantrekkelijker maken, dit zorgt er ook voor dat het ‘aantrekkelijker‘ wordt om in een woonzorgcentrum te komen werken.


Een goede samenwerking tussen ziekenhuis en thuiszorg is ook erg belangrijk, zodat de bewoner en zijn familie niet steeds opnieuw zijn hele levensverhaal moet doen. En zodat de overgang van thuis naar een woonzorgcentrum nog beter en vlotter kan verlopen.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Meer respect, meer tijd voor onze bewoners. Maar door al het administratieve werk, zullen we meer handen nodig hebben. IFIC heeft hier zeker al aan geholpen, maar het blijft een moeilijke oefening.


Van links naar rechts: Guy is hoofd bewonerszorg, Stien is directrice, Wendy is opname verantwoordelijke en Annelies & An zorgen voor administratie en facturatie.


Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

222 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page