top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Kartuizerhof uit LierdeBiografie

Mijn naam is Nancy Bruylant, ik ben directeur in woon- en zorghuis Kartuizerhof uit Lierde in de provincie Oost-Vlaanderen. Ons woonzorgcentrum en onze assistentiewoningen maken deel uit van de Vulpia groep. Ik ben een licentiaat houder van de opleiding 'Kinesitherapie en Motorische Revalidatie'. Ik werk sinds november 2017 in de functie van directeur in het Kartuizerhof.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Mijn betrachting is om de ouderen in ons huis “een goede oude dag” te bezorgen. Elke dag is een uitdaging.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

"Teamwork makes the dream work!" zei John C. Maxwell in zijn gelijknamige boek in 2002. Het citaat is in de werkomgeving van vandaag nog steeds relevant. Het is dankzij de samenwerking en de inzet van alle collega’s dat wij onze ouderen kwaliteitsvolle zorg kunnen aanbieden. Elk personeelslid is een schakel in het geheel.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Ons woonzorghuis ligt in het landelijke, maar bruisende Lierde, op de plek waar in 1329 één van de eerste kartuizerordes van ons land werd gesticht. De kloosterorde is er niet meer, maar ze is nog steeds nadrukkelijk aanwezig op deze site. De historische context, de rust en de stilte werden maximaal geïntegreerd in het ontwerp van ons woonzorghuis. Heel wat kamers hebben uitzicht op de Sint-Martinuskerk en/of de oude boomgaard. Er staat een beschermde boom in de tuin dat herinnert aan de oude boomgaard.Kartuizerhof ligt op wandelafstand van de dorpskern en trekt, omwille van haar ligging, vooral bewoners uit de regio aan. Er zijn vier afdelingen, opgedeeld in drie vleugels. Er zijn 95 woonzorgkamers met elk een oppervlakte van 30m2. Er zijn ook 32 assistentiewoningen met elk een oppervlakte van 76m2. Kartuizerhof is een volledige nieuwbouw en opende zes jaar geleden zijn deuren. De eerste bewoners werden gehuisvest in december 2017.


Wij willen Kartuizerhof integreren in de buurt en trachten daarbij ook de buurt te integreren ons woon- en zorghuis. Een van de manieren om de buurt naar binnen te brengen is via kunst en beleving. De Lierdense kunstenaars voorzien een hele gang op het gelijkvloerse van prachtige kunstwerken. Er is telkens een afwisseling van kunsttype, schilderijen, foto’s, gedichten, keramieken of andere. Op dit ogenblik worden de kunstwerken tentoongesteld van ‘Jozef Goyvaerts’, alias ‘GOJO’. "Meester" Jozef Goyvaerts zet creatieve bewoners aan om met verf en kleur hun inspiratie bot te vieren. Momenteel experimenteert ‘GOJO’ graag met aquarel, acryl, pastel- en oliekrijtjes, maar olieverf is zijn favoriet bij uitstek. Aan de zithoek van het onthaal kunnen bezoekers een gastenboek terugvinden waarin zij iets kunnen schrijven. Dit gastenboek wordt op het einde van tentoonstelling aan de kunstenaar meegegeven.


Okra Lierde, (de vereniging voor senioren) houdt hun maandelijkse ledenvergadering in onze cafetaria “De Tempelier”. Ook Okra Deftinge is steeds welkom. Ook de lokale Weight Watchers community houdt op maandagavond hun wekelijkse bijeenkomst in onze cafetaria. Onze cafetaria is dagelijks geopend voor onze bewoners, bezoekers en familieleden en externen van 14u tot en met 17u, en dat dankzij onze vrijwilligers!


Wij werken ook samen met de lokale basisschool 'De Kei', wij zijn lid van regionaal expertisecentrum Paradox dementie, wij doen mee aan activiteiten van de gemeente Lierde,… Ons ergo-animatieteam bestaat één voor één uit toppers en dat voelen onze bewoners en hun families. Een creatieve namiddag, dierenbezoek, optredens, uitstappen, een dansnamiddag, een kooknamiddag, een kerstmarkt … het team slaagt er telkens in om leuke activiteiten verrassend te brengen. Er is ook een maandelijks krantje en iedereen kan ons volgen op onze facebookpagina.Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

Wij wonen in het groen waar de bewoners kunnen genieten van de rust. Er is een “open deur” cultuur door zowel mijn collega’s hoofd bewonerszorg, afdelingshoofden als mezelf. Ook de onthaalmedewerkers zijn goed bereikbaar. Elk team draagt zijn steentje bij om kwaliteitsvolle zorg te verlenen. Wij trachten ook zoveel mogelijk rekening te houden met de individuele wensen van onze bewoners. Wij hebben een fixatiearm beleid en een palliatief support team. Ik ben trots dat alle verschillende functies zo goed en waarde(n)vol samenwerken. Ook onze vrijwilligerswerking is er eentje om trots op te zijn! Zij zorgen voor net dat “tikkeltje” meer.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

In het woonzorgcentrum heerst een familiale sfeer, zowel tussen de bewoners als tussen de personeelsleden. Het doet maakt mij gelukkig wanneer ik een bewoner een pleziertje kan doen of een geluksmoment kan bezorgen door een bezoekje of door een verjaardagscadeautje.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Ouderenzorg komt nog te vaak negatief in de media, waardoor de opleidingen niet als aantrekkelijk worden gezien. Dit heeft als gevolg dat minder mensen kiezen voor een job in de zorg, waardoor geschikt personeel vinden soms een moeilijke opdracht is.


Er is veel administratief werk. Hierdoor komt het sociaal contact in het gedrang op de werkvloer. Een van de kernwaarden binnen de groep Vulpia is 'verbinden'. We willen onze bewoners steeds het gevoel geven dat ze bij ons terecht kunnen met al hun vragen, gedachten, opmerkingen en wensen.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Mochten we meer medewerkers kunnen inzetten, zowel voor de zorg als voor de ondersteunende functies zoals onderhoud en keuken, dan zouden wij onze bewoners nog beter kunnen omkaderen en ondersteunen, en zouden de medewerkers ook meer ruimte krijgen.


Het is een must om het project “Kies voor de zorg” meer in de kijker te zetten. Wij hebben hier zeer positieve ervaringen mee. Het is fijn om zij-instromers te zien uitgroeien tot zorgprofessionals. Zij komen soms uit een totaal andere sector, weliswaar met een heleboel levenservaring, en kiezen met een warm hart voor onze zorgsector. Dat zou meer onder de aandacht gebracht moeten worden.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Een loonsverhoging zou wel door iedereen gesmaakt worden. Vulpia heeft beslist om vanaf 1 januari 2024 maaltijdcheques aan te bieden. Deze bekendmaking werd door onze medewerkers erg positief onthaald. Meer personeelsinzet zou mogelijk moeten worden gemaakt door de overheid en haar beleidsmakers.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

305 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page