top of page
Search
emiliewillems6

Zorgonderneming van de week: Huis Coppens uit Eeklo




U bent?

Mijn naam is Sandra Tack. Ik ben directeur van Huis Coppens uit Eeklo. Wij maken deel uit van de groep Care-ion.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben sinds juli 2019 werkzaam in de functie van directeur van een woonzorgcentrum waarvan ik nét deze week een jaar in dienst ben bij Huis Coppens.



Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Van opleiding ben ik sociaal verpleegkundige, daarnaast heb ik ook de opleiding tot 'Preventieadviseur niveau 2' gevolgd en van een 'Management' opleiding genoten. Ik ben reeds 16 jaar actief in de ouderenzorg; voordien heb ik gewerkt in de gehandicaptenzorg en de kinderzorg.


Ik heb me al altijd ingezet voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij; ik haal hier zoveel voldoening uit. In de ouderenzorg bouw je een langdurige relatie op met de residenten en hun familie, dat schept een band en geeft verbondenheid. Dankzij mijn job heb ik nog contact met een generatie die ikzelf in mijn familie niet meer heb. Ik vind het persoonlijk boeiend om in de ouderenzorg te werken, het is een sector met veel uitdagingen naar de toekomst toe maar ook nu in het heden.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben dus net een jaar werkzaam als directeur in Huis Coppens.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Het nieuwe Huis Coppens is gelegen in een rustige omgeving met groen in de stad Eeklo. Bij mooi weer gaan onze residenten, al dan niet met begeleiding, te voet naar de markt. Het woonzorgcentrum biedt woongelegenheid aan 45 residenten; daarnaast beschikken we over 18 ruime assistentiewoningen en een herstelverblijf met een capaciteit van 60 bedden.


Iedereen die in Huis Coppens binnenkomt is verrast, niemand heeft het gevoel in een woonzorgcentrum binnen te komen. We zijn gehuisvest in een moderne nieuwbouw die voorzien is van alle comfort en waar erbij stilgestaan werd dat alles wat praktisch moet zijn, ook mooi is. Het huis straalt dan ook warmte en gezelligheid uit, een heel mooi kader om in te wonen maar ook om er te werken. Het restaurant, de bar, de vele gezellige zitruimtes en onze binnentuin zijn een ware trekpleister om samen te zijn met mede-residenten, familie en vrienden.


Wij bieden zowel in de voor- als namiddag activiteiten aan. Er is een heel uitgebreid aanbod: een leuke quiz, gezelschapsspelen, reminiscentie, bewegingsactiviteiten, muzikale activiteiten maar de meest populaire activiteiten zijn de muziekoptredens waarbij gefeest wordt. We vinden dan ook wel altijd iets om feest te vieren. We zijn een open huis, veel van onze activiteiten staan open voor het publiek. Huis Coppens is een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en omwonenden.




Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

De sfeer in huis is familiaal en laagdrempelig. De huiselijke sfeer en het ritme van onze bewoners primeren in onze werking. Wij vinden het heel belangrijk dat onze nieuwe bewoners niet verhuizen naar maar 'verthuizen' in Huis Coppens.


Op welke verwezenlijking ik het meest trots ben? Ik ben heel trots op mijn team! We hebben het voorbije jaar grote stappen gezet en dat heeft heel veel inzet en energie gevraagd: we hebben onze residenten 'verthuisd' naar het nieuwe Huis Coppens, we hebben een nieuwe manier van werken geïmplementeerd, nieuwe materialen en nieuwe programma’s in gebruik genomen, we hebben twee nieuwe afdelingen opgestart met name het herstelverblijf en de assistentiewoningen, ook enkele nieuwe medewerkers hebben hun intrede gedaan, enzovoort. Kortom, heel wat veranderingen die best wel stresserend kunnen zijn. En toch, staat het team elke dag opnieuw met de glimlach klaar voor onze bewoners.


We hebben een sterk team, we zijn er voor elkaar, we helpen elkaar en we kunnen bij elkaar terecht. Waar ik ook heel fier op ben, zijn onze vrijwilligers. Op minder dan een jaar tijd hebben we een vrijwilligerswerking opgebouwd met een heuse equipe aan enthousiaste personen die ons dagelijks een handje toesteken. Echt mensen van goud! Chapeau en een dikke merci aan al onze fantastische vrijwilligers!


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Inspanningen die gedaan worden om het werken in de zorg aangenamer te maken. De innoverende zorgtechnologie is zeker een stap in de goede richting. Belangrijk is dat de technologie de zorgverstrekker ondersteunt en niet vervangt. Als we het nu nog betaalbaar krijgen dan zou dat zeker een verlichting van de werkdruk kunnen betekenen.


Daarnaast mogen de inspanningen vanwege de overheid ook genoemd worden: de invoering van de verloning via IFIC, het VIA6-akkoord, alsook de mogelijkheid om interim krachten door te geven in de RAAS zijn stuk voor stuk welgekomen.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Ik vind het confronterend wanneer mensen uit mijn omgeving ervoor kiezen om definitief uit de zorg te stappen. Het zijn telkens mensen van wie ik weet dat ze zich met hart en ziel hebben ingezet. Ik denk dat ik hier de hangende grammofoonplaat speel maar de negatieve verhalen in de pers over gebeurtenissen in woonzorgcentra doen ons geen goed. We werken met mensen voor mensen, de kans dat er fouten gemaakt worden of eens iets vergeten wordt is reëel. We zijn ook allemaal veeleisender geworden en dat eist zijn tol. Soms stel ik mij ook vragen bij de keuze die studenten gemaakt hebben wanneer ze zonder enig enthousiasme op stage komen. Kies niet voor de zorg omdat je werkzekerheid zal hebben, kies voor de zorg wanneer jouw hart in de zorg ligt.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Verhogen van de gesubsidieerde personeelsnorm ondanks het nu reeds een ware uitdaging is om de huidige personeelsnorm te realiseren. Maar we weten allemaal dat we met de huidige personeelsnormen het werk niet rond krijgen op een aanvaardbaar werktempo. Ik krijg vaak ook de vraag of men als flexi-job kan werken in de zorg. Als zorgkundigen en verpleegkundigen dat zouden willen doen, waarom niet?

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Regels en richtlijnen zijn er voor een reden, ze werden niet zomaar in het leven geroepen. Ik heb niet meteen een regel die ik zou willen afschaffen maar misschien kan een pak administratie wat eenvoudiger.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik had graag het magische woord gevonden om alle verpleegkundigen en zorgkundigen die met hart en ziel in de zorg gewerkt hebben, terug gemotiveerd te krijgen om aan de slag te gaan in de zorg.



Het zou fijn zijn om iedereen nog wat meer evenwicht in de 'work-life balance' te kunnen geven. We werken reeds met wensenroosters, we houden rekening met de opvang van de kinderen, het aantal vroege of late diensten dat iemand wil werken, het aantal weekends, zelfs met de werkplanning van de partner maar toch zijn er van die momenten die ervoor zorgen dat we hierop moeten inboeten.


Iedereen zorgt al eens voor een leuke verrassing voor de collega’s, we zijn er voor elkaar, door dik en dun, met een lach en soms een traan. En ik zou dat graag zo willen behouden. Een goed team is meer waard dan een éénmalige premie of een extra dag verlof, tenslotte spendeer je heel wat van je wakkere uren samen met je collega’s.



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

765 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page