top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Justus Lipsius uit Overijse

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Dirk Schroeven, ik ben directeur van het woonzorgcentrum Justus Lipsius in Overijse. Wij maken deel uit van de Orpea woonzorggroep.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben nu sinds 2010 directeur.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Na dertig jaar als VPK gewerkt te hebben in het grote UZ Leuven, was er de drang en goesting naar iets anders. En dit in het verlengde van de job van de voorgaande jaren.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Sinds 2010.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Wij zijn er voor senioren die op zoek zijn naar dat tikkeltje meer. Een plek waar ze zich welkom voelen, een plek waar de zorg en de mens centraal staan. Daar waar de interne culinaire keuken de smaakpapillen verwent en waar bovendien geen bezoekuren gelden. Faciliteiten als winkels en openbaar vervoer zijn op loopafstand. Rust en een oase van groen dichtbij.


We staan voor de zorg van de mens, we staan open voor families en vrienden, we houden van eerlijkheid en respect zonder luxe en weelde uit het oog te verliezen. Dit kunnen we waarborgen omdat we kleinschalig en familiaal zijn (57 residenten). Heb ik de keuken al genoemd? Zonder te overdrijven, maar hier worden de heerlijkste culinaire hoogstandjes bereid. En we mogen best een beetje trots zijn op het feit dat dit team een Smiley van het FAVV heeft gekregen! Ons Kela-team biedt zowel groepsactiviteiten als op maat gesneden individuele activiteiten aan.

Bezoek aan het Africamuseum in Tervuren

Indien mogelijk (coronagewijs) worden de jarigen van de maand in de bloemetjes gezet met een sfeervolle muzikale omkadering door onze huismuzikant Carlos. Bingo, bordspellen en het voorlezen van het nieuws uit de krant zijn wel wekelijks terugkerende activiteiten.

Een meerdaagse uitstap organiseren we ieder jaar. Het is een fantastisch gezicht om iedereen te zien genieten tijdens die dagen. Een echt vakantiegevoel! Ik kan niet iedereen noemen, maar we zijn als één hecht team fier op ons werk, het huis en zijn bewoners..


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

We moeten ons elke dag opnieuw afvragen: wat vinden de bewoners en hun familie er zelf

van? Hier draait het allemaal om. Dat kan alleen door een goeie samenwerking tussen alle teams onderling. Samen creëren we dat warme onthaal en de gezellige thuissfeer.


Bezoek aan de keuken

De woonzorgcentra van Orpea organiseren elk jaar een tevredenheidsenquête bij bewoners en familieleden, ook in het moeilijke jaar 2020 (tijdens de tweede golf in oktober en november) en 2021. We moeten ook in moeilijke tijden blijven terugkoppelen naar de mensen waar we het allemaal voor doen. Het is niet omdat wij bepaalde dingen goed bedoelen en een goed idee vinden, dat dit zo ook ervaren wordt!

Het deed ons team ontzettend veel deugd dat uit de enquête van 2020 en 2021 bleek dat 95% van onze bewoners zeer tevreden of tevreden was over de werking van ons huis. 94,9% van de respondenten zou onze residentie aanbevelen aan familie, vrienden of kennissen.


De enquête werd ingevuld door 75% van de bewoners en/of hun familie, waardoor we dit als een representatief resultaat kunnen beschouwen. Een echte opsteker! Minstens zo belangrijk is het om te luisteren naar de 5% bewoners of families die opmerkingen hadden. Daar gaan we mee aan de slag.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Orpea heeft in de maand maart in alle WZC’s solidariteitsactie gedaan voor Oekraïne. Onze koks maakten een week lang elke dag een andere verse soep die we verkochten aan bewoners, families, vrienden, collega’s, …. Wij hebben tijdens deze ‘Soepmarathon’ maar liefst 262 liter soep aan de man gebracht, wat een opbrengst opleverde van 1050 €. Dit mooie resultaat was enkel mogelijk door de samenwerking van het ganse team. Super bedankt en proficiat aan het ganse team.Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Het VIA6 akkoord is wel een vooruitgang, doordat de zwaar zorgbehoevende bewoners in ROB en RVT nu gelijk behandeld worden naar personeelsinzet en financiering toe.


Op stap in het arboretum van Tervuren

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Het feit dat er zeer veel zorgprofielen, wegens een algemeen tekort, niet ingevuld kunnen worden. Dat zet wel enigszins een domper op de voldoening van de job.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Om de kwaliteit van onze zorgverlening te verbeteren is het dringend nodig om in te zetten op het aantrekkelijker maken van alle beroepscategorieën in de zorg. Meer (zij-)instroom is nu meer dan ooit belangrijk. Er was een tijd dat het aanbod van (zorg)personeel groter was dan de vraag. Er zijn nog andere knelpuntberoepen in de zorg waar voor meer instroom zou moeten worden gezorgd, zoals kinesist, ergotherapeut, kok, logistiek medewerker, …


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Wegens het tekort aan zorgpersoneel wordt het logistiek personeel nu tijdelijk gefinancierd tot juni 2023. Dit goede initiatief zou niet tijdelijk mogen zijn.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Geen onderscheid meer tussen de verschillende soorten woonzorgvoorzieningen (bv. privésector verus OCMW), zelfde verloning en voordelen, gelijke verlofregels en anciënniteit, enz.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

412 views0 comments

댓글


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page