top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Ten Berge uit Belsele

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Elke Vandendriesche, ik ben directeur van WZC Ten Berge in Belsele. Wij maken deel uit van de Orelia groep.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben sinds vijf jaar directeur van een WZC. Voorheen had ik diverse coördinerende functies binnen woonzorgcentra bij de Zwartzusters Augustinessen en SLG.Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel mij vrij goed. In residentie Ten Berge genieten wij nog na van de overwinning van de award voor het beste 'zorgteam van het jaar 2021'. De verkiezing gaat uit van de titel 'Nurse of the year' maar het is altijd een inzet en overwinning van het hele team geweest. Dit zorgt voor een goed gevoel en daarbovenop komt de lente stilaan terug in het land – de zon schijnt, de coronabarometer belooft beterschap – kortom, we gaan weer meer zaken mogen en kunnen met onze bewoners en daar kijken we naar uit.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Het is een beetje een familietraditie om in de ouderenzorg te werken. Mijn vader Franklin behoorde zo een 55 jaar geleden bij de pioniers van wat toen de bejaardenzorg heette in Vlaanderen, en ook mijn broer Sven werkt al enige jaren in de ouderenzorg. Zorg en psychisch / fysisch welzijn zijn belangrijke thema’s binnen mijn professioneel en persoonlijk leven.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben bijna vijf jaar werkzaam in Orelia Ten Berge als directeur.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

WZC Ten Berge is een klassiek woonzorgcentrum, te zien als een landhuis dat uitgebouwd is. Wij hebben 53 kamers waarvan 7 kortverblijven en 12 assistentie woningen. Het is een residentieel gebouw, in de zin dat de vorige eigenaars gestart zijn als villa met drie kamers. Het is “organisch gegroeid” en er is veel bijgebouwd tot de voorziening die het vandaag is. Eind deze zomer starten wij met een nieuwbouwproject met uitbreiding van 29 kamers, wat het totaal aantal units naar 82 kamers en 24 AW zal brengen.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Het WZC is een wezenlijk onderdeel van de buurt. We zijn gelegen in Belsele, dichtbij Sint-Niklaas. Belsele ligt naast het grotere Waaslmunster (Oost-Vlaanderen). We zijn gelegen in een rustige woonbuurt, langs alle kanten hebben wij buren en onze grote tuin maakt deel uit van de Tuinlaan. Iedereen kent iedereen. Veel van onze werknemers komen uit het dorp, sommige van onze jobstudenten wonen in dezelfde straat en ook de dokterspraktijk is naburig. We mogen zeggen dat we goed ingebed zijn in Belsele.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners? Zonder enige aarzeling: Mosselen - friet!


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Alles wat met eten en drinken te maken heeft, is een succes. Wij koken 1x/week met onze mobiele keuken en organiseren themanamiddagen rond cocktails, buitenlandse specialiteiten, vegan eten, enzovoort. Van zodra ze kunnen proeven en genieten van iets lekkers, zijn ze er als de pinken bij. Het zijn echte feestvierders en levensgenieters in Orelia Ten Berge!


Door de nasleep van corona is er meer bewustwording van de goede zorgen van de medewerkers. Onze zorgmedewerkers geven steeds opnieuw het beste van zichzelf en er mag best wat meer erkenning zijn.

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

We kennen elkaar door en door. We werken niet afdelingsgebonden, onze infrastructuur laat dit ook niet toe. Alle bewoners kennen alle medewerkers en omgekeerd. Er is een intense band. Dit jaar hebben wij, als team, de as-verstrooiing op zee georganiseerd van een overleden bewoonster en haar echtgenoot om dat er geen verdere familie was. Het was een zeer intens gebeuren. Er is een sterk familiaal en huiselijk karakter door de aard van het gebouw zelf. Daardoor heerst er geen “ instellingsgevoel “ maar een “thuisgevoel “ wat door onze residenten en medewerkers enorm gewaardeerd wordt. Doordat iedereen elkaar goed kent kunnen we snel inspelen op persoonlijke noden van bewoners en hun familieleden/ mantelzorgers.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Zoals daarnet vermeld, ben ik erg trots op de overwinning “Nurse of the year 2021”. Dit was een hecht teamgebeuren. We hebben de bewoners erbij betrokken, deze zijn mee gaan flyeren en hebben spandoeken gemaakt. Van bewoners, tot onderhoudsdienst, tot directie, we hebben er allemaal samen aan gewerkt en daar ben ik heel trots op. Ook waren we tot op deze week twee jaar Covid-vrij gebleven, echter hebben wij deze week voor het eerst Covid-positieve bewoners. De eerste grote golven (1-4) zijn ons bespaard gebleven. Ondertussen is iedereen drie keer gevaccineerd en is er gelukkig minder risico aan verbonden. Bij ons is de vaccinatiegraad altijd 100% geweest van zowel griep als boostervaccins, ik heb een team dat er open voor staat en daar ben ik ook erg trots op.Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis / ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? Wat ik erg betreur is de negatieve berichtgeving in de media over de WZC in het algemeen. De perceptie van de WZC zijn vaak erg zwart-wit en zijn vaak niet genoeg genuanceerd. Het positieve mag voor mij meer belicht worden. We missen de positieve verhalen van de ouderenzorg in de media.


Waar ik dan wel weer blij van word, is dat door de nasleep van corona er meer bewustwording is van goede zorgen van de medewerkers. Onze zorgmedewerkers geven steeds opnieuw het beste van zichzelf en er mag best wat meer erkenning zijn.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Veel zou verbeteren met een gewijzigde financiering en meer inhoudelijke verruiming van beroepsprofielen die in aanmerking komen om taken te mogen uitvoeren binnen de ouderenzorg. Er is een inhoudelijke herstructurering nodig van de functies met bovenal een vraag naar meer en betere personeel – en financieringsnormen.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen? De bouwnormen en bouwvoorschriften zijn vrij streng . Het is ook jammer dat Zorg en Gezondheid hier geen adviserende taak in opneemt. Wij zijn een oudere instelling en kunnen niet anders dan een nieuwbouw te plaatsen om te kunnen voldoen aan de huidige normen. Het is jammer dat het soms aankomt op centimeters, op zonneweringen aan de juiste kant, het soort ramen, enzovoort. Dat er regels moeten zijn is logisch, dat is privé ook zo, maar meer flexibiliteit zou mooi meegenomen zijn.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

De verloning van de medewerkers zou beter kunnen. Het verschil met de ziekenhuis sector is toch nog groot. De toeslagen voor de weekenduren tellen bijvoorbeeld niet mee voor het loon, dus graag een betere vergoeding voor de medewerkers.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Willy Sommers en dan vooral het nummer 'Laat de zon in je hart'. Zowel onze bewoners als onze medewerkers zijn levensgenieters. Onze bewoners hebben al veel meegemaakt in hun leven, daarom willen ze er elke dag opnieuw het beste van maken. Kortom, samen nog zo veel mogelijk genieten!Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

162 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page