top of page
Search

WZC Huyze Honighsdries test luchtreinigers als extra verdedigingsmuur tegen COVID-19

Updated: Jan 5, 2023

Het belang van ventilatie om de verspreiding van virussen en andere ziektekiemen te voorkomen is al meermaals aangetoond tijdens deze gezondheidscrisis. In grotere collectieve voorzieningen komt de klemtoon meer en meer te liggen op het ventileren en het verluchten van ruimtes om de ziekteverspreiding tegen te gaan.Naast de gekende voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, het dragen van mondneusmaskers, en een goede handhygiëne kan luchtreiniging een belangrijk alternatief zijn voor natuurlijke ventilatie door het openen van ramen en deuren. Vlozo, KU Leuven, TU Eindhoven en Philips zijn daarom initiatiefnemer voor het pilootproject naar luchtreiniging in woonzorgcentra.


Gedelegeerd Bestuurder Johan Staes: “Luchtreiniging aan de hand van mobiele luchtreinigers is een volwaardig alternatief voor ingrepen zoals “ramen en deuren permanent openen”. Deze toestellen zuigen de lucht aan en blazen deze weer uit door een HEPA filter dat viruspartikels tegenhoudt. Bovendien zijn dit compacte toestellen, zijn ze verplaatsbaar en geven ze weinig of geen geluidsoverlast. Deze manier van luchtreiniging is “evidence based” en er bestaat reeds een regelgeving voor kwaliteits- en veiligheidsgarantie van deze luchtreinigers. Luchtreiniging kan dus een betaalbaar alternatief zijn voor al te grote infrastructurele aanpassingen in gebouwen die nog niet voorzien zijn van de meest performante ventilatiesystemen en waar de norm van 900ppm CO2 moeilijk gehaald kan worden.”


Professoren Bert Blocken (KU Leuven-TU Eindhoven) en Marc Van Ranst (KU Leuven) begeleiden samen met Philips een groot bouwfysisch-virologisch proefproject naar luchtreiniging tegen COVID-19 in woonzorgcentra. In een aantal van de woonzorgcentra zullen in de cafetaria, en een aantal andere kritische lokalen, luchtreinigers worden geplaatst. Medewerkers zullen registreren wanneer nog met open ramen en deuren wordt geventileerd, en hoeveel COVID19-besmettingen er nog optreden.


Professor Bert Blocken: “Goede luchtreinigers kunnen de mogelijk gevaarlijke aerosolen grotendeels uit de lucht verwijderen en zo, naar verwachting, het besmettingsrisico aanzienlijk reduceren. Luchtreiniging kan dan een aanvulling zijn op de basisventilatie door het openen van ramen en deuren wat, gezien de extra stookkosten en de mogelijke ziektebevordering bij de kwetsbare bewoners, zoveel mogelijk moet vermeden worden.”


Sabrina Heymans, woordvoerder Philips Domestic Appliances: “Philips Domestic Appliances vindt het heel belangrijk om zijn technologie en kennis in luchtreiniging in te zetten en te delen, zodat mensen weer veiliger kunnen samenkomen. Een onafhankelijk onderzoek door de Goethe Universität in Frankfurt am Main heeft aangetoond dat het gebruik van Philips luchtreinigers het aerosolgehalte in drukke, slecht geventileerde ruimten kan helpen verlagen. Bijkomend onderzoek in ons eigen land en concrete gebruikerservaringen zoals in woonzorgcentra kunnen ervoor zorgen dat luchtreiniging een effectief onderdeel kan worden in het beleid voor een beter binnenluchtklimaat.”


Professor Bert Blocken: “Een bijkomend voordeel is dat de luchtreinigers ook veel van het fijn stof, door het verkeer en andere bronnen uit de binnenlucht, alsook pollen en andere deeltjes gaan verwijderen. Dit zijn bijkomende gezondheidsvoordelen voor de bewoners.”


De luchtreinigers zullen op 30 december 2021 opgesteld worden in het woonzorgcentrum ”Huyze Honighsdries” in Scherpenheuvel-Zichem. Kort daarna zal er een opvolgtraject worden uitgestippeld met tussentijdse metingen zodat de resultaten tegen eind juni 2022 kenbaar kunnen gemaakt worden.


Gedelegeerd Bestuurder Johan Staes: “We zijn ontzettend blij dat dit onderzoek kan starten en we zijn benieuwd naar de resultaten. Luchtreiniging zou, naast de vaccinatie van zorgpersoneel, het covid safe ticket voor bezoekers en de boosterprik voor bewoners en zorgverleners, een belangrijke 4de verdedigingsmuur kunnen worden tegen het virus voor onze kwetsbare bewoners.”


Klik hier voor het artikel in Het Laatste Nieuws (Publicatie door Sven Spoormakers op 30/12/2021)

109 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page