top of page
Search

Vlaams minister Crevits, Vlaamse zorgambassadeur en sociale partners lanceren gratis online carrière- en opleidingswijzer voor job in de zorg


Op donderdag 8 februari 2024 lanceerde Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits samen met Vlaamse zorgambassadeur Candice De Windt de tweede fase van de Careēr -campagne! En daar waren wij uiteraard bij.


In de zorgsector en in de ouderenzorg, staat of valt alles met voldoende en goed opgeleide mensen. Met meer dan 6000 openstaande vacatures blijven die gezamenlijke inspanningen nodig. Met meerdere campagnegolven verspreid over het jaar wil Careēr alle Vlamingen bereiken: van scholieren en studenten tot mensen die op latere leeftijd beslissen hun carrière om te gooien. Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag ook gratis de nieuwe online carrière- en opleidingswijzer invullen op de Careēr-website die aan de hand van vragen rond interesses, studies en/of huidige werksituaties mensen oriënteert naar een opleiding of job in zorg en welzijn. Ook informatie over financiële stimuli voor wie kiest voor een knelpuntberoep wordt overzichtelijk aangeboden. De eerste campagnegolf mikt niet toevallig op scholieren en studenten die in deze periode hun studiekeuze maken.


Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits licht toe: “We mogen trots zijn op onze sterke gezondheidszorg in Vlaanderen en de zovele mensen die zich vandaag al dag in, dag uit zo hard voor de sector inzetten. Maar de toekomst van die sterkte gezondheidszorg staat of valt met het vinden van voldoende, goed opgeleid personeel. De uitdaging is niet min, maar dat zijn de ambities van Careēr zeker ook niet."


"Ik ben dan ook heel blij dat we vandaag een volgende stap in deze campagne kunnen zetten en dat we dit vooral opnieuw sámen met alle sociale partners doen. Enkel door goed samen te werken en naar elkaar te luisteren, kunnen we een antwoord bieden op het personeelstekort. Met de nieuwe tool willen we mensen toeleiden naar de sector, door hen concreet te tonen welke opleidingen of jobs er bij hen zouden passen.”


Scholieren en studenten

Niet toevallig richt deze Careēr-campagne zich op de jonge doelgroep van scholieren en studenten. Candice De Windt, Vlaamse zorgambassadeur: “We staan voor een cruciale periode naar studiekeuze toe. Heel wat scholieren en studenten zijn volop bezig met de vraag: wat wil ik worden of doen in het leven? De komende weken en maanden zal Careēr hen via een uitgekiende campagne en boodschappen op maat prikkelen om na te denken over de vraag: “Zorg of welzijn, is dat iets voor mij?” Want ook al zijn we heel blij met het stijgend aantal inschrijvingen in zorg en welzijn, we mogen nu niet op onze lauweren gaan rusten.” 

 

Zij-instroom en doorstroom hard nodig

De job van verpleegkundige mag dan wel voor het eerst in jaren niet langer op 1 staan in de knelpuntenberoepenlijst, het maakt het personeelstekort in de vele zorg- en welzijnssectoren niet minder nijpend. Eind vorig jaar stonden er nog meer dan 6.000 vacatures open in de sector, waaronder meer dan 3.000 voor zorgkundigen en verpleegkundigen, zo’n 750 als opvoeder en ruim 1.000 vacatures in de kinderopvang. 


Carrièrewijzer: doe de test!

Maar hoe spreek je mensen aan die al een job hebben in een andere sector? Hoe bereik je personen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Hoe leid je geïnteresseerden toe naar één van de financiële steunmaatregelen voor wie zich omschoolt naar een knelpuntberoep in zorg en welzijn? Om daarop een antwoord te bieden, krijgt de website care-er.be vandaag een serieuze uitbreiding. Daar vinden bezoekers informatie over ongeveer 30 zorg- en welzijnsberoepen, mét bijhorende opleidingen en vacatures. Heel wat werkgevers in zorg en welzijn bieden bovendien ook inleefmomenten aan. Zo krijgen geïnteresseerden de kans om mee te kijken op de werkvloer. Ook deze inleefmomenten zijn terug te vinden op de website.


Om bezoekers te helpen zich te oriënteren, is er bovendien de carrièrewijzer: een gratis online test. Meteen beginnen met werken of op zoek naar de juiste opleiding? Werken met ouderen of net met kinderen?


Op basis van verschillende vragen over vaardigheden en interesses zoekt de carrièrewijzer de loopbaan die bij je past. De test brengt meteen ook alle relevante informatie over de beschikbare steunmaatregelen en financiële voordelen bij omscholing samen.

 


👁️‍🗨️ Nieuwsgierig? 

Doe zelf de test via https://care-er.be/nl en ontdek welke zorgjob het best bij jou past!


Klaar om de stap naar zorg en welzijn te zetten? Maar niet zeker of je dit wel kan betalen? Goed nieuws: VDAB biedt erkende opleidingen helemaal gratis aan als je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende. Daarbovenop komt VDAB op andere vlakken je financieel tegemoet.

Meer info over de financiële voordelen bij erkende opleidingen lees je hier.

57 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page