top of page
Search

Vervolg DOSSIER: Dagprijzen van woonzorgcentra kunnen stijgen door inflatie


VRT NWS draaide woensdag (23/06/2022) een reportage bij woonzorgcentrum Oase (Korian) in Meise over de aanpassing van de dagprijzen als gevolg van de toenemende inflatie - inclusief interview met gedelegeerd bestuurder Johan Staes. De volledige reportage kan u ook hier bekijken.Sinds 1 maart hebben 367 woonzorgcentra hun dagprijs verhoogd als gevolg van de stijgende inflatie op grondstoffen, energie en personeel.


De stijgende energietarieven zorgen ervoor dat het leven in een woonzorgcentrum duurder wordt. Er zijn initiatieven genomen vanuit de overheid zoals de tot standkoming van het zorgbudget. Dit houdt in dat elke bewoner van een woonzorgcentrum of assistentiewoning aanspraak kan maken op een premie van 130€ per maand. De zorgpremie wordt vandaag niet geïndexeerd en dat zorgt ervoor dat de kloof tussen de pensioenen, en de stijgende kosten, groter wordt.


Vanuit Vlozo vinden wij het belangrijk om aan te kaarten dat de toenemende vergrijzing een grote uitdaging met zich meebrengt voor de Vlaamse ouderenzorg. Tegen 2040 - 2050 zal het aantal bewoners in een woonzorgcentrum of assistentiewoning verdubbelen. We moeten nu nadenken over een bredere aanpak zoals bijvoorbeeld het uitstippelen van een masterplan ouderenzorg en nadenken welke middelen wij daarvoor ter beschikking kunnen stellen. Alleen zo gaan we de vele uitdagingen duurzaam kunnen aanpakken.

100 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page