top of page
Search

Artikel De Standaard: ‘Vaccinatieplicht in woonzorgcentra gaat niet ver genoeg’

Updated: Jan 5, 2023

Op 08/11/2021 verscheen in de krant De Standaard een artikel over de stijgende Covid-19 besmettingscijfers in Vlaamse woonzorgcentra. Terwijl enkele beschermingsmuren, zoals de derde prik voor bewoners en de vrijwillige invoering van het Covid Safe Ticket voor bezoekers aan deze centra, reeds goedgekeurd en geïmplementeerd zijn, blijft de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel uit. Toch is het de ambitie van Minister Vandenbroucke om deze verplichting vanaf april 2022 mogelijk te maken. Lees hier het volledige artikel van Veerle Beel.


Foto van Daniel Schludi (bron: Unsplash)

De minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, kondigde vrijdag aan dat zo’n verplichting dichterbij komt (DS 6 november). Ze zou vanaf 1 januari worden ingevoerd, en vanaf 1 april worden er ook sancties aan gekoppeld voor medewerkers die niet aan de voorwaarden voldoen. Vandenbroucke heeft een voorontwerp van wet klaar, dat nog op de regeringstafel moet komen.


Alle gezondheidsmedewerkers worden door dat ontwerp gevat. In een woonzorgcentrum zijn dat de artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, logopedisten en kinesisten. Elders zijn dat ook tandartsen, vroedvrouwen, podologen … Het zijn allemaal beroepsgroepen die een ­‘visum’ nodig hebben om hun ­beroep te mogen uitoefenen. Wie in gebreke blijft, zou zijn visum ingetrokken kunnen zien.


"Als u als gezond­heidsprofessional niet met die ver­plichting kan leven, dan is de zorgsector misschien toch uw roeping niet" zegt CEO Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo)

'Hoedje af voor de minister, die dit op de agenda zet terwijl er nog flinke tegenkanting is van een bepaalde vakbond. Maar eerlijk gezegd vragen wij dit al van in maart’, zegt Johan Staes, directeur van Vlozo. ‘En voor ons gaat dit niet ver genoeg. Dit wetsontwerp betreft maar 60 procent van het personeel. Er komen heus nog een hoop andere medewerkers over de vloer. Denk maar aan het poets- en keukenpersoneel, de administratieve en logistieke medewerkers, de sociaal assistenten, de animatoren. Wie ook niet meegenomen wordt in dit voorstel, zijn de medewerkers van diensten voor kinderopvang en van de thuiszorg.’


70 views0 comments

Comentários


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page