top of page
Search

Steeds meer Vlamingen, steeds minder plaatsen in woonzorgcentra

Updated: 2 days ago

Het Laatste Nieuws vroeg Vlozo of er een tekort is aan woonzorgcentra in Vlaanderen. U kan het volledig artikel lezen in de krant van zaterdag 25 mei 2024.


De erkenningskalender voor bijkomende woongelegenheden in Vlaamse woonzorgcentra is al enkele jaren opgeschort. Dat betekent dat woonzorgcentra geen nieuwe bijkomende vergunningen kunnen aanvragen en de capaciteit om ouderen op te vangen in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf beperkt is. Afgelopen vrijdag publiceerde de Vlaamse overheid haar bevolkingsvooruitzichten voor het komende decennium.

Statistiek Vlaanderen voorspelt dat tegen 2033 we met ruim een half miljoen 80-plussers zullen zijn.


De vergrijzing slaat nog harder toe dan gedacht en de verschillende overheden in dit land zijn niet voorbereid om iedere oudere met een zorgvraag de gepaste ondersteuning te bieden. Samen met het Centre for Applied Data Science van de Hogeschool Gent ontwikkelde Vlozo een simulatietool waarmee we de capaciteit van de woonzorgcentra in kaart kunnen brengen en berekenen hoeveel woongelegenheden er het komende decennium ‘theoretisch’ bijgebouwd moeten worden.  

 

“Houden we rekening met de programmatieregels zoals die bepaald zijn, dan zouden we tegen 2033 een aanbod moeten hebben van 130.493 woongelegenheden. Dat zijn er 47.948 meer dan vandaag,” zegt Johan Staes van Vlozo. 

 

Ouderen in centrumsteden vinden het moeilijkst nog een plek in een woonzorgcentrum, maar eigenlijk kampt elke gemeente met een tekort aan woonzorgcentra.


“Er is nood aan een alomvattende visie op zorg en hoe we die in de toekomst willen organiseren,” aldus Staes.

Hij vraagt met Vlozo dan ook aandacht aan de volgende beleidsploeg om ouderenzorg hoog op de politieke agenda te zetten en de ouderenzorgsector vertrouwen te schenken.


Benieuwd naar de simulatietool? Log in op het ledenportaal of neem contact met ons op via info@vlozo.be Wat kan je simuleren en visualiseren?


  • Hoeveel woongelegenheden er momenteel in de woonzorgcentra gepland zijn volgens het Vlaams Programmatiekader;

  • Hoe dit aantal zich verhoudt tot het aantal beschikbare woongelegenheden;

  • Hoe deze verhouding naar verwachting zal evolueren in de toekomst, met inachtneming van de vergrijzing.

  • Bovendien kan je ook de impact simuleren van aanpassingen in het wetgevend kader, zoals het aantal voorziene woongelegenheden per leeftijdsgroep.180 views0 comments

תגובות


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page