top of page
Search

Nieuwe energietoelage voor woonzorgcentra, maar wat met bewoners van assistentiewoningen?


Op 14/07/2023 keurde de Vlaamse regering de tweede schijf goed van de energietoelage die in het najaar van 2022 werd beslist voor de verschillende zorg- en welzijnsvoorzieningen. In totaal gaat het over een bedrag van 69,66 miljoen euro. Geld dat de gesubsidieerde voorzieningen zullen gebruiken om de gestegen energiekosten te dempen.


Foto van Greg Rakozy (bron: Unsplash)

Deze beslissing betekent voor de Vlaamse ouderenzorgvoorzieningen het volgende:

  • Voor de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf een forfaitaire vergoeding van 364 euro per erkende woon- en verblijfseenheid

  • Voor de centra voor herstelverblijf een forfaitaire vergoeding van 364 euro per erkende verblijfseenheid

  • Voor de centra voor dagverzorging een vergoeding van 728 euro te vermenigvuldigen met de gemiddelde dagbezetting in 2019

  • Voor de centra voor dagopvang een vergoeding van 121 euro te vermenigvuldigen met het gemiddeld aantal gefactureerde uren per dag in 2019

  • Voor ieder lokaal dienstencentrum een forfaitaire vergoeding van 2.500 euro

Het Vlaams Onafhankelijke Zorgnetwerk volgt het energiedossier al langer van heel nabij op. In september 2022 vroeg Vlozo aan minister Hilde Crevits 60 miljoen euro om de sterk gestegen energiekosten in woonzorgcentra en assistentiewoningen op te vangen. Vlozo was tevreden met de eerste schijf van de energietoelage die in het najaar van 2022 uitbetaald werd en is blij dat de Vlaamse regering woord gehouden heeft en nu de uitbetaling van de tweede schijf beslist heeft.

Desondanks de inspanningen betreuren we dat zowel de federale als de Vlaamse regering de 922 groepen van assistentiewoningen én hun bewoners tussen twee stoelen in laat vallen.


"Het is een voorbeeld van het gebrek aan communicatie tussen de verschillende overheden. De Vlaamse overheid gaat er immers van uit dat de groepen van assistentiewoningen en hun bewoners gedekt worden door de federale energiemaatregelen terwijl in realiteit bijna driekwart van de assistentiewoningen uit de boot vallen omdat zij niet beschikken over een individuele gas- en elektriciteitsaansluiting" zegt Johan Staes van Vlozo.
Het is nu uitkijken wat het Grondwettelijk Hof zal beslissen. Seniorenbeweging OKRA vecht de federale energiemaatregelen aan net omdat ze bewoners in assistentiewoningen uitsluiten. Een uitspraak wordt verwacht nog dit jaar.

66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page