top of page
Search

Kort ziekteverzuim in ouderenzorg verdubbeld tegenover 2019 (Belga)


Een op de vier werknemers in de ouderenzorg is dit jaar minstens een dag per maand niet kunnen gaan werken vanwege ziekte. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2019, zo blijkt donderdag uit cijfers van ouderenzorgkoepel Vlozo, op basis van een analyse van Acerta en Liantis. Griep, verkoudheid en psychische klachten zijn de meest voorkomende oorzaken. Dit zorgt onder andere voor vermoeidheidsklachten en kan leiden tot verzuim. Verzuimpreventie is daarom belangrijker dan ooit. (Belga, 30/11/2023)


In 2019 was een op de acht medewerkers minstens een dag per maand ziek. Gemiddeld werden er toen 3,5 werkdagen op 100 niet gepresteerd vanwege het kort ziekteverzuim. Op vier jaar tijd zijn die cijfers verdubbeld: een op de vier medewerkers is minstens een dag per maand afwezig door ziekte. Dat betekent dat dit jaar 7 werkdagen op 100 niet gepresteerd zullen worden. De cijfers tonen bovendien dat jongeren disproportioneel veel - in vergelijking met andere sectoren - uitvallen.

Vlozo-topman Johan Staes noemt de gegevens "onrustwekkend". "We zijn ervan geschrokken. Het is bekend dat langdurige ziekte een probleem is in de zorgsector, maar dat kort ziekteverzuim een dergelijke impact heeft, hadden we niet verwacht", zegt Staes. "Als iemand voor een korte periode uitvalt, is het niet makkelijk om vervanging te vinden. Kortverzuim mondt bovendien vaak uit in chronische uitval."


"We zijn ervan geschrokken. Het is bekend dat langdurige ziekte een probleem is in de zorgsector, maar dat kort ziekteverzuim een dergelijke impact heeft, hadden we niet verwacht. Als iemand voor een korte periode uitvalt, is het niet makkelijk om vervanging te vinden. Kortverzuim mondt bovendien vaak uit in chronische uitval." CEO Johan Staes

Staes roept de federale en Vlaamse overheid op om werk te maken van meer flexibiliteit in de sector, onder meer op vlak van verloning en technologische innovatie. "Door meer innovatie in te zetten, kan het personeel ontzorgd worden en weer met hun kerntaken bezig zijn, namelijk het zorgen voor ouderen", stelt Staes.

81 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page