top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZZ De Kouter uit Blanden

Updated: Jan 9, 2023U bent?

Ik ben Rudi Penninckx, directeur van vzw Woonzorgzone De Kouter – een publiek-private samenwerking tussen de gemeente en het OCMW van Oud-Heverlee en Korian.

Onze woonzorgzone is een nieuwbouw en werd geopend eind april 2021. Wij zijn het eerste WZC in de gemeente Oud-Heverlee.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik heb de opstart voorbereid en ben sedert januari van dit jaar voltijds actief voor De Kouter. Ik werk een 5-tal jaren voor de Korian groep en ben voordien ook steeds werkzaam geweest in de ouderenzorg.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik kijk met genoegen terug op het feit dat het ons gelukt is om in een moeilijke arbeidsmarkt een team van enthousiaste medewerkers samen te brengen om onze opstart vorm te geven.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Het zorgen voor kwetsbare en hulpbehoevende ouderen geeft veel voldoening, vooral de kleine en grote woorden van dank die je dagelijks ontvangt van bewoners en familieleden…


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Woonzorgzone De Kouter is een initiatief dat ontstaan is vanuit de PPS-samenwerking tussen de gemeente Oud-Heverlee en Korian. De woonzorgzone biedt een geheel pallet van zorgvoorzieningen aan: 102 woongelegenheden WZC, 25 assistentiewoningen, een centrum voor dagverzorging en een lokaal dienstencentrum. Wanneer de erkenningskalender het toelaat zal tevens een erkenning voor een centrum voor kortverblijf aangevraagd worden.Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Woonzorgzone De Kouter is pal in het centrum van de gemeente Blanden gelegen. Ons lokaal dienstencentrum biedt activiteiten en diensten aan voor alle senioren uit de buurt. Warme maaltijden, ontmoetingsruimten, allerlei culturele, informatieve en educatieve activiteiten alsook ontspanningsactiviteiten,… Het brede aanbod maakt dat onze woonzorgzone een heel open karakter heeft en dat reeds veel bezoekers en lokale verenigingen de weg naar De Kouter gevonden hebben. Onze woonzorgzone is dan ook al goed geïntegreerd in de lokale gemeenschap.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Ons keukenteam zorgt dagelijks voor een lekkere maaltijd vanuit onze warme keuken. Gebak, taart en koffiekoekjes worden zelf gebakken en vallen zeer in de smaak... De echte favoriete maaltijd van de bewoners: ‘mosselen-friet’.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Riskja rijden doorheen het dorp, iets gaan drinken aan het Zoet Water of een ijsje gaan eten. De organisatie 'Iedereen Wind In De Haren vzw' heeft 2 riskja’s die in het seizoen bijna dagelijks rijden.

De Kouter is een open huis en wij hebben het gevoel dat wij echt deel uitmaken van de lokale gemeenschap

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Ons woonleefteam vertrekt bij het activiteitenaanbod vanuit wat de bewoners belangrijk en betekenisvol vinden. De bewoners worden frequent bevraagd naar welke activiteiten zij wensen. Hun wensen en verwachtingen zijn voor ons het uitgangspunt. We baseren ons hiervoor op de ‘in Caring Hands‘ en ‘positive care’ waarden van Korian.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Het feit dat De Kouter zo snel geïntegreerd is in het dorp. De Kouter is een open huis en wij hebben het gevoel dat wij echt deel uitmaken van de lokale gemeenschap.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Blij: van de sympathie van de bevolking tijdens de pandemie voor de zorgsector.


Triest of bezorgd: ondanks de voldoening die men als medewerker ervaart bij het zorgen voor mensen en ondanks de werkzekerheid, blijven er te weinig studenten kiezen voor een job in de zorg.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Andere beroepen/disciplines opnemen in de financiering van het normpersoneel ter ondersteuning van verpleeg- en zorgkundigen en marktconform verlonen zoals bijvoorbeeld opvoeder/psycholoog.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Het aanleggen van een reservepoule aan medewerkers, die afwezigheden kunnen opvangen indien nodig.

Een recht op deconnectie voor al onze medewerkers cf. de federale ambtenaren.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Doe mij maar Muse of The EditorsWij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

568 views0 comments

留言


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page