top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Ter Beuken uit Alsemberg

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Ik ben Peter Musch, directeur van WZC Ter Beuken in Alsemberg. Deze woonzorgcampus maakt deel uit van Orelia. Nadat ik startte als adjunct, ben ik sinds maart 2017 directeur.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik kijk voorzichtig positief naar de toekomst. Ondertussen weten we hoe we met het coronavirus moeten omgaan binnen ons woonzorgcentrum en is er in vergelijking met een jaar geleden meer mogelijk. Onze bewoners zijn ondertussen ook een 3e keer gevaccineerd.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Mijn carrière ben ik gestart als kinesist in een fitnesscentrum. Daar gaf ik cardio -en fitnesstraining aan senioren. Ik werkte ook deeltijds in een woonzorgcentrum als kinesist. En daar merkte ik al snel dat ik affiniteit heb met ouderen. Wat er ook toe bijgedragen heeft is dat ik mijn oma lang kine heb kunnen geven als haar persoonlijk kinesist. Het fijne contact en de tevreden gezichten van onze bewoners, daarvoor doe ik het.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Sinds september 2016.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Orelia Ter Beuken is een woonzorgcampus met 87 erkende woonzorgkamers, waarvan 9 voor kortverblijf. De afdelingen zijn naar bekende kunstenaars genoemd. Margritte is de afdeling op het gelijkvloers, Picasso de afdeling met verhoogd toezicht en Dali vind je op het eerste verdiep.

We beschikken ook over 42 assistentiewoningen. Het gebouw is nog nieuw, het dateert van 2016. We hebben verschillende faciliteiten als een wellnessruimte, een biljart, een orangerie, een feestzaal, een bistro met terras… In de grote mooie tuin kunnen onze residenten wandelen, pétanquen, tuinieren...

Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Onze woonzorgcampus is erg toegankelijk en ligt in een groene omgeving op een steenworp van Brussel.


We hebben een O’Bistro die voor, en hopelijk ook na, coronatijd bij bewoners, familie en passanten bekend staat voor zijn lekkere snacks, attente bediening en fijn terras.

Het domein Rondenbos is vlakbij, dat is een domein van de gemeente Beersel waar heel wat gemeentelijke diensten zijn ondergebracht.


Wat is de favoriete gerecht van de bewoners?

De echte favorieten van onze bewoners, die vind je toch nog altijd bij de stevige kost. Denk maar aan wortelpuree met worst. En bij een klassieker als mosselen met frietjes is het ook altijd feest.

Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Onze bewoners houden van muziek. Onze muziektherapie biedt hier echt een meerwaarde. Ook met onze gym trekken we elke dag een volle zaal. En ook de interactie met dieren is altijd in trek. Zo krijgen onze bewoners wekelijks bezoek van Qantas, de hond van collega Suzy. En onze residenten kijken uit naar de komst van nieuwe konijntjes want onze huiscavia is onlangs overleden.


In dit filmpje kan je zeer duidelijk zien hoe bewoners genieten van het wonen en leven in onze voorziening.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Een opname in een woonzorgcentrum is een ingrijpende gebeurtenis voor een bewoner. We gaan uit van wat de bewoner nog kan en zetten maximaal in op zelfstandigheid en inspraak in onze werking. Zo kunnen residenten onder andere mee nadenken over het weekmenu en over de activiteitenkalender. Elke bewoner heeft zijn eigen levensverhaal, ze verdienen het stuk voor stuk om op een respectvolle manier hun leven mooi af te ronden.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig: de grote tevredenheid van onze bewoners en hun familie. Als ik naar mijn team kijk en merk hoe gedreven ze elke dag zijn om kwalitatieve zorg te verlenen aan onze bewoners, dan weet ik waarom we dit doen.

Elke bewoner heeft zijn eigen levensverhaal, ze verdienen het om op een respectvolle manier hun leven af te ronden

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Het voorbije anderhalf jaar was erg hard. Zeker bij het begin van de coronaperiode toen we de deuren moesten sluiten. Zo zijn er, net als in andere WZC, ook bij ons residenten overleden die hun familie niet meer hebben teruggezien. Daar denk ik aan terug als een zeer trieste periode.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Om meer mensen te kunnen inzetten hebben we ook in de zorg flexi-jobs nodig, we kunnen alle extra handen goed gebruiken.Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Er zijn zeer veel regels en de wijzigingen volgen elkaar in sneltempo op. Leg de lat hoog, geef de woonzorgcentra de vrijheid om in te vullen hoe ze dat niveau willen en zullen bereiken, maar ‘keep it simple’, dat lijkt me een goed begin.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou hen nog meer willen ondersteunen en hen nog vaker willen bedanken voor hun flexibiliteit, hen laten weten hoe dankbaar we zijn voor wat ze allemaal doen voor onze bewoners. En ik zou graag willen zorgen voor meer handen aan het bed. Mocht ik ervoor kunnen zorgen dat vacatures gemakkelijker ingevuld werden, dan deed ik dat ook meteen.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Doe mij maar The Rolling Stones. Maar onze residenten kiezen steevast voor Willy Sommers, een man uit de streek. Laat de zon in je hart!Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

310 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page