top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC De Toekomst uit Aalst

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Ik ben Sarah Leleu, directeur van WZC De Toekomst in Aalst. Wij maken deel uit van de Anima Group.

Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben na mijn studies meteen in de zorgsector gestart bij de ondersteuning van kinderen die stotteren. Daarna kon ik aan de slag in een woonzorgcentrum en ben ik van de behandeling van jonge kinderen overgestapt naar de begeleiding van ouderen. Na enkele jaren als Hoofd Bewonerszorg, werk ik sinds februari 2021 als Directeur bij WZC De Toekomst.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel me erg dubbel. Enerzijds heeft de coronacrisis het hart geraakt van de zorg: eerst mochten ouderen geen bezoek ontvangen en zagen we met lede ogen toe hoe moeilijk het was om een warm thuisgevoel te geven achter de kille maskers. Door het stijgend aantal besmettingen in deze zoveelste golf (wie kan de tel nog bijhouden?) valt meer en meer personeel uit, waardoor de werkdruk toeneemt en het opnieuw zeer uitdagend wordt om de juiste "thuis" te kunnen voorzien.

Anderzijds ben ik fier: ik zie een sterk team in ons WZC dat deze uitdagingen aankan. Golf na golf slaan we er ons door en zijn we erin geslaagd om altijd de juiste thuis en zorg te kunnen aanbieden. Een sterk team met het hart op de juiste plaats doet duidelijk wonderen.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Het is het leven zoals het is: in al zijn facetten. Geen enkele dag is hetzelfde, elke dag is uitdagend. Onze bewoners hebben elk hun eigenheid en hebben vaak verschillende zorgbehoeften. Ik vind het dan ook belangrijk om zorg op maat te bieden. Die uitdaging ga ik graag aan, om met ons team die zorg te kunnen aanbieden. En we merken direct de effecten, wanneer we een glimlach kunnen toveren op het gezicht van onze bewoners.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

WZC De Toekomst ligt in het centrum van Stad Aalst, vlakbij de parktuin Schelfhaut. Een oase van groen, met een interessante mix van bomen die op verschillende momenten van het jaar in bloei komen. Deze parktuin vormt ook een leuke doorgang naar het centrum van de stad. We hebben 120 bedden waarvan 10 bedden kortverblijf en aan de overkant van de straat bevinden zich 38 serviceflats. Daarnaast bieden we thuisverpleging en hebben we ook een lokaal dienstencentrum in ons WZC.Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Dankzij het lokaal dienstencentrum hebben we een groot contact met de buurt en het bruist vaak van de activiteit. We zijn een open huis met een gezellige cafetaria die zijn deuren openzet voor de buurt.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners? Onze keuken is onze grootste troef: alles wordt dagvers voorzien. Stoofvlees met frietjes blijft wel het meest geliefde gerecht.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Bewegingsactiviteiten vallen altijd in de smaak, vooral zitdansen en ochtendgymnastiek. Ook optredens zorgen voor veel ambiance: het moet geen carnaval zijn om feest te kunnen vieren in Aalst.

Dankzij het lokaal dienstencentrum hebben we een groot contact met de buurt en het bruist vaak van de activiteit. We zijn een open huis met een gezellige cafetaria die zijn deuren openzet voor de buurt.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Door te luisteren naar onze bewoners en hun familie, kunnen we zorg op maat aanbieden, en daarmee maken we het verschil. We hebben altijd een open deur voor iedereen: bewoners, familie en personeel.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Onlangs hebben we een korte video gemaakt om vooroordelen over het leven in een woonzorgcentrum te bespreken.

Onze bewoners en personeel toonden zich van hun beste kant om er een leuke sketch van te maken. Op deze manier proberen we onze sector ook eens positief te belichten.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis / ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? We zijn heel erg tevreden dat er eindelijk meer en meer diploma’s erkend worden om te kunnen werken in een woonzorgcentrum. Ondanks deze aanpassingen, is de zoektocht naar personeel niet eenvoudig. De zorgsector moet van het negatieve imago af. Ik merk dat we vaak moeten opboksen tegen vooroordelen waardoor de sector als onaantrekkelijk beschouwd wordt. Niets is minder waar: wie de sprong waagt, heeft het zich nooit beklaagd.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Waarom kan een woonzorgcentrum niet opengesteld worden voor een breder publiek, om de bewoners minder te isoleren? Natuurlijk is dit even onmogelijk door de huidige pandemie, maar geef kinderen en kleinkinderen de kans om bij hun (groot)ouders te komen logeren, geef families de kans om samen een weekend door te brengen in het WZC, laat er studenten studeren … Hoe mooi zou dat niet zijn?


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen? De mondmaskerplicht. In de huidige tijden kunnen we niet zonder, maar ik merk dat de bewoners onze glimlach missen.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag mijn medewerkers nog meer waardering kunnen geven door een personeelsfeest te vieren, een etentje in de stad te organiseren en gezellig samen te zijn in onze cafetaria. Jammer genoeg moeten we dit nog steeds even 'on hold' zetten.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Onze bewoners zouden resoluut voor Willy Sommers kiezen, maar daarop zing ik graag met een knipoog “You can’t always get what you want!”Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

241 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page