top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Buitenhof uit Brasschaat

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Ik ben Filip Cooreman. Ik ben bijna een jaar directeur binnen de groep Vivalto Home, waarvan zeven maanden te WZC Buitenhof.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Gelukkig: omdat we elke dag met ‘goesting’ mogen gaan ‘werken’.


Dankbaar: enerzijds om de kansen die ik gekregen heb en anderzijds omwille van het gevoel van vertrouwen dat ik ervaar vanuit de medewerkers, de bewoners en de familieleden sinds de overname. We kijken samen reikhalzend uit naar het moment dat we de bewoners hun ‘oude’ leventje kunnen teruggeven.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik hou ervan om te werken met en voor mensen om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een waardevol leven en de daaruit voortvloeiende dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk reeds 7 maanden als directeur in WZC Buitenhof.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening.

Buitenhof is een woonzorgcentrum met plaats voor 80 residenten, gelegen in een groene omgeving te Brasschaat. Het beschikt over 63 individuele kamers, 6 dubbele kamers en 5 appartementen. Onze beschermde afdeling biedt plaats aan 13 bewoners met dementie.


Het WZC beschikt daarnaast over een salon, een bibliotheek, een cafetaria met 2 terrassen, een biljartruimte, een kinéruimte en een eigen kapsalon.


Het is zalig vertoeven op één van de tuinbanken, her en der verspreid over het domein.

Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Het WZC is gelegen op het einde van een doodlopende straat, aan de rand van een bos met zijn vele wandelwegen. De bushalte, van waaruit busverbindingen vertrekken om contact te houden met het centrum, bevindt zich bijna op de parking van WZC Buitenhof.

Het idée fixe dat 'Jan Modaal' nog steeds over de private woonzorgcentra heeft stoot me tegen de borst.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Met een tevredenheidsscore van 90% voor het eten is iedereen zeer tevreden wat de maaltijden betreft. Als ik toch 1 van de favoriete gerechten moet noemen, dan de gegrilde filet pure met zomergroenten en frietjes.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Wat is er zaliger dan na een wandeling of bewegingsactiviteit te bekomen in het salon met een koffie (op grootmoederswijze gezet) van zelfgemalen koffiebonen en versnaperingen… genieten!


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Door met voldoende medewerkers, waarbij weinig sprake is van ziekteverzuim, en kwaliteitsvolle materialen een uitstekende zorg te bieden op maat van onze bewoners. Buitenhof is een mooie voorziening, een plaats waar men zich thuis mag en kan voelen.

Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Ik ben het meest fier op het feit dat we, na de overname, de kwaliteit van zorg behouden hebben en we nog steeds hetzelfde vertrouwen krijgen van bewoners, medewerkers en familieleden.

Idealiter The Rolling Stones met een remix van het topnummer 'Laat de zon in je hart' van Willy Sommers

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De heropwaardering en erkenning van het zorgpersoneel met een correcte maatstaf 'loon naar werk' sinds het begin van de Coronacrisis en de invoering van het VIA-6 akkoord stemt me blij.


De veralgemening of het 'idee-fixe' dat ‘jan-modaal’ nog steeds heeft over de private woonzorgcentra, met name dat er te weinig personeel ingezet wordt en het enkel om geld draait, stoot me menigmaal tegen de borst.

Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Enerzijds zou ik willen opperen om meer bevoegdheden te geven aan zorgkundigen, door de opleiding nauwer te laten aansluiten aan het beroep verpleegkundige . Anderzijds zou ik de kans willen geven aan laatstejaars studenten 'verpleegkunde' om meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden te krijgen in de uitvoering van bepaalde zorgen.

Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag meer tijd willen vrijmaken voor een spontane babbel en regelmatig wederkerende teambuilding activiteiten willen organiseren om zo de werkdruk even te vergeten.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Idealiter The Rolling Stones… met een remix van 'Laat de zon in je hart' van Willy Sommers.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

193 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page