top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Avondvrede uit Boechout

Updated: Jan 10, 2023
U bent?

Tim Vanhoutte, ik ben reeds 27 jaar directeur van WZC Avondvrede te Boechout.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Sinds de start van de vaccinaties in januari is de stress om een besmetting van het coronavirus op te lopen wat afgenomen. Dit is een hele opluchting voor al onze medewerkers. De cafetaria draait weer, het is mooi weer, wat een leuke bedrijvigheid geeft op ons terras. Alles is bijna zoals voor deze crisis uitgezonderd dan dat iedereen, behalve onze bewoners, nog steeds een mondmasker draagt.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Mijn ouders hebben dit WZC opgericht in 1976. Ik ben geboren in 1971 dus ik heb heel mijn jeugd doorgebracht in een rusthuis. In een klein WZC zoals dat van ons kende ik iedereen. Het voelde niet meer dan normaal dat ik er na mijn legerdienst begon te werken en ben er dus gewoon ingerold. Uiteindelijk kreeg ik meer taken en bleek ik enkele jaren later de directeur te zijn. Ik voel me tot op de dag van vandaag geen directeur, ik ben gewoon iemand van het team Avondvrede die door zowel bewoners als familieleden met de voornaam wordt aangesproken.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Wij zijn een klein WZC met een erkenning van 64 bedden, waarvan 35 RVT. Ons rusthuis ligt in een park van een hectare groot en op het domein hebben we zelfs een mini-boerderij, compleet met koeienstal. Heel ons gebouw is gelijkvloers ingericht en dus niet opgedeeld in afdelingen. Iedereen kent iedereen.

Waar we trots op zijn is het feit dat wij nog steeds respectvolle zorg aanbieden en dit door een standvastige equipe waar weinig sprake is van verloop of ziekteverzuim.

Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?Corona heeft er eigenlijk voor gezorgd dat we nu een eiland zijn. Geen wandelaars of fietsers die eens een pint komen pakken in onze cafetaria. Buren konden hier hun middageten nuttigen maar dat is allemaal opgeschort tot de regels terug versoepelen.


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Frietjes met stoofvlees en witloof in de oven.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

De zotte namiddag, gebracht door ons eigen personeel. Om toch een “grote” activiteit te kunnen voorzien, tijdens corona, hebben onze medewerkers het initiatief genomen om zelf een dansnamiddag met playback en sketches te organiseren.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

De kleinschaligheid, het persoonlijk en familiaal contact met zowel onze bewoners als met hun familieleden.

Wat me triest maakt is het feit dat de personeelsnorm opnieuw verhoogd is, dit moet voor meer handen aan het bed zorgen maar je moet deze handen eerst nog vinden.

Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Dat wij nog steeds een volks en familiaal WZC zijn. Bijna heel ons gezin helpt mee om dagdagelijkse kwaliteit van leven na te streven voor alle bewoners. Mijn vrouw doet de loonadministratie, bemand de receptie en is onze “maatschappelijk assistent”. Een van onze kinderen zorgt mee voor het onderhoud.

Waar ik ook zeer trots op ben is dat wij nog steeds, dag in dag uit, respectvolle zorg kunnen aanbieden en dit door een equipe die zeer weinig verloop of ziekteverzuim kent.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Wat me triest maakt is dat de personeelsnorm opnieuw verhoogd is. Dit moet meer handen aan het bed garanderen, maar handen die daar niets staan te doen kosten alleen maar geld. Bovendien je moet die “handen” eerst nog vinden, wat niet evident is. Hierdoor worden we gedwongen om verpleegkundigen vanuit het buitenland aan te werven.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Dat de personeelsnormen, en dan vooral de verplichting om verpleegkundigen aan te nemen, lager wordt. De meeste van de verzorgende taken kunnen ook door zorgkundigen uitgevoerd worden met ondersteuning van enkele verpleegkundigen.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Dat het personeel dat gevaccineerd is geen mondmasker meer moet dragen.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Dat we opnieuw samen mogen komen om te gaan bowlen of nog eens een weekendje Ardennen kunnen organiseren.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Niks tegen Willy Sommers maar geef ons maar The Rolling Stones.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

116 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page