top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Residentie Het Prieelshof uit Oordegem

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Els Suys. Ik ben reeds vijf jaar directeur van WZC Residentie Het Prieelshof, onderdeel van Korian, in Oordegem.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel me vooral trots op mijn team. We hebben, zoals elke zorginstelling, een zeer pittig anderhalf jaar achter de rug door de impact van Covid-19. Maar toch zijn we hier sterker uitgekomen als team.

Hun moed en doorzettingsvermogen, waarmee ze deze crisis aangepakt hebben, en voornamelijk de goede, warme zorg die ze zijn blijven geven, is iets om terecht fier op te zijn.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Dit is een bewuste keuze geweest: na 15 jaar gewerkt te hebben als vroedvrouw heb ik de overstap gemaakt naar de ouderenzorg. Ik heb alle stapjes op de ladder doorlopen, gestart als hoofdverpleegkundige, zowel in een WZC als in het ziekenhuis en ik ben zo uiteindelijk in mijn huidige functie beland. Ik ben mezelf voortdurend blijven bijscholen. Het is echt een boeiende tak van de zorg, die nog vaak wordt miskend.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Residentie Het Prieelshof is nog een vrij recent WZC, inmiddels 11 jaar oud. We bieden zowel vast verblijf, kortverblijf, herstelverblijf, assistentiewoningen als tijdelijk verblijf aan. We hebben zelfs een vakantieflat.


Het is een mooi gebouw, gelegen in de dorpskern van Oordegem, met een mooie tuin met dieren, een ruime cafetaria en grote kamers met veel natuurlijk licht. Er worden heel veel activiteiten georganiseerd. Onze facebookpagina noemt men wel eens 'feestboek' omdat we wel elke dag een reden hebben om te feesten.

We onderscheiden ons van andere WZC met ons bewonersparlement, geïnspireerd op Active Ageing.

Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

We zijn een wezenlijk onderdeel van de buurt. We integreren het WZC in de buurt en vice versa. We organiseren zowel activiteiten waarbij mensen uit de buurt steeds welkom zijn, maar we gaan ook vaak met onze bewoners naar de buurt: wandelen, fietsen met de duofietsen, uitstapjes naar de lokale markt, de frituur, het café, het terras…


Samen met de andere lokale organisaties (vriendenkring senioren, school, gezinsbond, wijkcomité, lokale handelaars) organiseren we jaarlijks, in september, een Sneukeltocht.


We werken samen met de school rond meerdere thema’s waaronder Carnaval, Pasen, Sint-Maarten. Deze zomer gaat er voor het eerst een Zomermarkt door. De gezinsbond bestaat 100 jaar en in dat kader organiseren we een gezamenlijke Kroegentocht in oktober. Op de Kerstmarkt in december, welke in het WZC doorgaat, kunnen ook andere organisaties aansluiten.


Tweemaal per week gaat in het WZC een ‘Buurtrestaurant’ door waar mensen uit de buurt steeds welkom zijn en waar deze ook geregeld aan deelnemen. Dit wordt bijna volledig door vrijwilligers georganiseerd. Aansluitend zijn er telkens activiteiten zoals een kaartnamiddag, een verjaardagsfeest,… waar ook vaak mensen uit de buurt op aanwezig zijn. Ook op de andere activiteiten in het WZC, zoals een mosselfestijn, een kaas-en wijnavond, een salsanamiddag,...., zijn de buurtbewoners steeds welkom.


Het WZC heeft, met steun van de gemeente, een AED toestel geïnstalleerd en deze staat ook ter beschikking van de buurt. Er zijn hieromtrent vormingsavonden georganiseerd voor buurtbewoners. Ook op andere thema-avonden zijn ze steeds welkom zoals bijvoorbeeld op 'Rond Vroegtijdige Zorgplanning' of 'Medicatiegebruik' i.s.m. de ELZ,…


We zijn ook lid van de Seniorenraad Lede en de ELZ Aalst.


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Een klassieker als Biefstuk met frietjes weten ze altijd te smaken maar evengoed verwachten ze een goede lasagne of een haring op het menu. Ze bepalen mee de samenstelling van de wekelijkse menu: zoveel mogelijk variatie in streek- en seizoensgebonden gerechten.Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Onze bewoners verkiezen de activiteiten met veel beweging én muziek.


Actief bewegen en alle activiteiten die daarmee te maken hebben zijn populair: de wekelijkse wandelronde onder begeleiding van de aandachtspersonen, Radio Kiné, fietsen, de fit-o-meter….


In het licht daarvan hebben we dit jaar geïnvesteerd in een beweegbank van IPitup.


Ook families, personeel en mensen uit de buurt kunnen er gebruik van maken.Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

We onderscheiden ons van andere WZC met ons bewonersparlement, waar we in 2016 mee gestart zijn. De klassieke gebruikersraad was aan een update toe. Het werd een bewonersparlement geïnspireerd op Active Ageing (cfr. het Zweedse Tubbemodel, maar dan van Belgische makelij).


We willen door participatie de levenskwaliteit van onze bewoners verbeteren. Onze visie is dat we elke bewoner zoveel mogelijk volwaardige levensjaren willen geven. Centraal daarbij staat hun participatie: de bewoner beslist mee en behoudt zo de controle over zijn eigen leven. Hij of zij wordt 'empowered'. Via het bewonersparlement betrekken we niet enkel bewoners maar ook hun familie en de medewerkers bij het beleid van ons centrum. Daarmee stappen we af van een beleid dat enkel van bovenaf komt. We laten de bewoners zelf denken in plaats van dat in hun plaats te doen.


Het bewonersparlement komt om de drie maanden samen in een mooie, aangename setting. Iedereen krijgt een plaats rond de tafel. De bewoners, maar ook familie, vrienden, vrijwilligers en personeel, zijn welkom. Elke bewoner wordt gekoppeld aan een familie- of personeelslid. Ieder duo praat vijf minuten over 9 verschillende thema’s. We praten over cultuur, gezondheid, gedrag, persoonlijke factoren, fysieke omgeving, sociale omgeving, economische omgeving en animatie. Nadien ordenen we alle ideeën en werken we 8 ideeën uit. Bewoners en familieleden staan in voor sturing en realisatie. Het resultaat ervan zijn verschillende succesvolle acties op maat. Denk maar aan een huiskat, muren vol met foto’s uit de buurt, een muziekkamer met lp’s, buffetkarren, een beweegbank, …

In 2019 behaalden we de award 'WZC van het jaar', een erkenning voor de inzet van personeel en vrijwilligers.

Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

In 2019 behaalden we de Award 'WZC van het Jaar' en in 2020 kregen we ook binnen onze groep de trofee van beste WZC. Het is vooral een mooie erkenning voor de dagelijkse inzet van al het personeel en de vrijwilligers.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Er is veel aan het veranderen binnen de ouderenzorg in België. Men begint eindelijk in te zien dat de financiering op alle vlakken tekortschoot. Zowel het nieuwe woonzorgdecreet, IFIC, VIA 6 … zullen hier wel verbetering in brengen en dit was ook broodnodig.


Wat me triest blijft maken is de blijvende negatieve berichtgeving van de ouderenzorg, en voornamelijk omtrent de WZC, in de pers. Er zijn overal zo’n mooie initiatieven en verwezenlijkingen die nooit in the picture komen te staan. Maar als er iets fout loopt worden we onmiddellijk allemaal over dezelfde kam geschoren.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Iedereen zou nog meer moeten inzetten op 'Active Ageing', en dit niet enkel vanaf de opname in het WZC. Men moet daar eigenlijk in elk beleid mee aan de slag. En ik pleit ervoor om mensen te betrekken in het beleid, laat ze alstublieft meedenken.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen.

De nog steeds toenemende administratie waarbij we heel veel tijd verliezen, tijd die we beter kunnen besteden aan onze bewoners. De Corona periode was hier een extreem voorbeeld van: elke dag nieuwe richtlijnen die het nog complexer maakten dan het al was.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag een groot feest geven om mijn bewoners, families, medewerkers en vrijwilligers te bedanken. Want dit verdienen ze! En dit liefst in de gekende stijl van Het Prieelshof, zonder beperkingen, zonder coronaregels. ‘Rock Prieelshof’ zal het worden. Daar verlangen we ongetwijfeld allemaal naar!


Willy Sommers of The Rolling Stones?

‘Laat de zon in je hart’ is zowat het lijflied van Het Prieelshof momenteel. Dus, op dit moment geven we de voorkeur aan Willy Sommers.


Ongetwijfeld is dat binnen enkel jaren anders en zullen onze bewoners opteren voor ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ van The Rolling Stones.


Zoals ik al zei: onze bewoners kiezen zelf, wij niet voor hen.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.


417 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page