top of page
Search

Zorgondernemer van de week: Keiheuvel uit Balen

Updated: Jan 10, 2023

U bent?

Mijn naam is Britt Kerkhofs, ik ben directeur van het woonzorgcentrum Keiheuvel uit Balen. Wij maken deel uit van de Orelia groep.

Hoe lang bent u al directeur?

Sinds mei 2020Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik heb een opleiding verpleegkundige gevolgd. Tijdens mijn studies lagen mijn interesses en ambitie vooral bij de technische handelingen van de zorg, die men vooral vindt in ziekenhuizen. Gedurende mijn stages merkte ik echter op dat ik me meer thuis voelde in de ouderenzorg. In woonzorgcentra verblijven bewoners een langere tijd, waardoor je de mensen echt leert kennen en met hen een band opbouwt. Het is zo mooi om te zien hoe we voor ouderen - die de stap naar een woonzorgcentrum hebben gezet - een warme thuis kunnen aanbieden. En dat is waarvoor ik mij, in mijn huidige functie als directeur, verder voor wil blijven inzetten.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werkte als verpleegkundige voor het familiale woonzorgcentrum Keiheuvel, toen de woonzorggroep Orelia Keiheuvel overnam in 2017. Ik heb Keiheuvel zien uitgroeien tot de mooie zorgcampus die ze vandaag is. In 2018 werd ik hoofdverpleegkundige en in mei 2020 werd ik directeur van de site.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Orelia Keiheuvel is een vernieuwde en moderne voorziening die heropende in 2018. Wij huisvesten 49 vaste bewoners in het woonzorgcentrum en hebben daarbovenop 10 kamers voor korte verblijven. Bijkomend hebben wij ook 35 assistentiewoningen op onze site.


Keiheuvel is gelegen in een prachtig natuurgebied. Dat is zeker een troef waar we heel blij mee zijn. Mensen kunnen hier rust vinden, weg van het drukke centrum. Keiheuvel is ook heel nauw betrokken bij de buurt. We hebben maar liefst 32 vrijwilligers die allerhande taken bij opnemen. Zo wordt ons O’Café volledig door hen gerund, plaatsen ze wekelijks verse bloemen bij de verschillende balies, komen ze ondersteunen bij de maaltijden, nemen ze de tijd om een spelletje te kienen met de bewoners en nemen ze elke donderdag onze bewoners mee naar buiten voor een deugddoende wandeling. Wij zijn hen zeer dankbaar voor de warme en liefdevolle inzet elke dag opnieuw!


Foto genomen vanuit het gemeenschappelijke terras. Mooie uitkijk op de tuin die overgaat in natuurgebied.

Bij het opbouwen van onze voorziening werd er veel aandacht geschonken aan 'comfortabel leven'. Elke bewoner heeft een ruime kamer met alle nodige faciliteiten. Elke kamer ingericht met een hoog-laagbed en een eigen badkamer met inloopdouche zodat zij van het nodige comfort kunnen genieten. We richten ons woonzorgcentrum zo huiselijk mogelijk in, zodat onze bewoners zich er werkelijk kunnen thuis voelen.


We proberen ook zo veel mogelijk onze bewoners hun dag zinvol te laten doorbrengen.

Zo wordt er vaak geknutseld voor decoratie voor ons woonzorgcentrum, worden er spelletjes gespeeld, samen gekookt, lezen we samen de krant of wordt er samen gezongen uit volle borst. We merken dat veel bewoners vasthouden aan de vaste dingen en aangelegenheden. Zingen of sjoelen mag nooit ontbreken op de wekelijkse planning. Verder hebben we ook een elektrische duofiets, die bij mooi weer bovengehaald wordt om een leuk fietstochtje te maken in de omgeving.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Wij werken op Keiheuvel niet afdelingsgebonden. Dit maakt dat al onze medewerkers alle bewoners kennen. We willen zo de gezellige familiale sfeer behouden in ons woonzorgcentrum.


Dankzij het project ‘Natuur in je buurt’ werd het wandelpad achter ons woonzorgcentrum toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast werd ook natuurdomein Keiheuvel aangesloten op de tuin van het centrum. De tuin werd omgevormd tot een natuurlijke tuin met belevingselementen zoals een blote voeten pad, moestuinbakken, klauterstammen, ... wat heel waardevol is voor mensen met dementie. Zintuiglijke waarneming is voor hen vaak de enige manier om nog iets te kunnen ervaren en zich opnieuw bewust te worden van de wereld om zich heen. Het samenzijn in de natuur heeft een goede invloed op de levenskwaliteit van de bewoners en hun gezondheid. Het 'Natuur in je buurt' project was een unieke samenwerking tussen het woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel, het lokaal bestuur Balen en Lidwina vzw. We wonnen hiervoor zelfs een KEI-award van Logo Kempen voor een unieke samenwerking.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Als de voorbije coronacrisis iets positief heeft voortgebracht, is het wel het grotere bewustzijn en begrip naar ouderensector toe. Er wordt eindelijk gewerkt aan het vrijmaken van (meer) middelen om zo hopelijk snel meer handen aan het bed te kunnen hebben.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De vaak negatieve berichtgeving in de media over de woonzorgcentra is echt wel schrijnend. Deze negatieve beeldvorming maakt dat veel mensen weggaan uit de zorg, of de weg naar de woonzorgcentra niet vinden om er te komen werken. De afwijzende berichtgeving werkt demotiverend voor onze medewerkers, die elke dag het beste van zichzelf geven.

Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Een betere financiering van de ouderenzorg, die het mogelijk maakt om niet enkel zorgpersoneel, maar ook bijkomende mensen in te zetten. Zo zou het mogelijk worden dat het effectieve zorgpersoneel zich kan concentreren en meer tijd kan nemen voor het geven van kwalitatieve zorg, terwijl andere bijkomende logistieke taken kunnen worden uitgevoerd door niet normpersoneel.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

De mondmaskerplicht. Zodat onze bewoners ons weer (sneller) herkennen en onze glimlach terugzien.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou in de toekomst graag meer aandacht en tijd willen besteden aan ontspannende activiteiten samen, om het teamgevoel te kunnen versterken. Zo ligt de focus niet altijd op het werk, maar is er ook ruimte om elkaar als persoon beter te leren kennen.

Verder zet ik hen graag nog eens in de bloemetjes voor hun dagdagelijkse inzet en warmte die ze aan onze bewoners geven. Ik krijg heel regelmatig een oprecht warm gevoel van de kleine dingen die ik in ons woonzorgcentrum zie. Ik ben erg trots op hen allemaal.

Bij deze: bedankt aan mijn fantastisch team!Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

317 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page