top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Avondvrede uit Boechout

Updated: Jan 9, 2023U bent?

Mijn naam is Pascale Hapers, ik ben hoofdverpleegkundige van het woonzorgcentrum Avondvrede uit Boechout. Wij zijn een familiaal woonzorgcentrum, opgestart door de familie Vanhoutte.

Hoe lang bent u al directeur?

Ik oefen de functie van hoofdverpleeg-kundige al 20 jaar uit. Ik werkte eerst zes jaar als verpleegkundige en plots ben ik 'van de gang geplukt' zoals zeggen.Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel me heel goed omdat ik me thuis voel in het woonzorgcentrum met de bewoners en het personeel.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Om samen met alle collega’s een thuisgevoel te kunnen geven aan onze bewoners en hun zo goed mogelijk te verzorgen en bij te staan in hun laatste levensjaren.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Bijna 26 jaar.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Avondvrede is een kleinschalig woonzorgcentrum met een heel familiale sfeer. Het hele gebouw is gelijkvloers wat het heel toegankelijk en overzichtelijk maakt.


Ons huis is gelegen in een prachtig park van ruim 1 ha. Op mooie dagen kan men een bezoek brengen aan onze 'mini-zoo'. Wij hebben kangoeroes, kippen, koeien en geiten achterin onze tuin. Zowel onze bewoners en hun familie, vinden het fijn om hier tijd door te kunnen brengen. Midden maart vorig jaar, werden we aangenaam verrast door de geboorte van twee kleine geitjes. Na unaniem besluit van onze bewoners gaan ze nu door het leven als Jantje & Marie.


Er zijn verschillende bankjes op schaduwrijke plekjes voor de vermoeide wandelaar. En tijdens de zomermaanden kan men op onze binnenkoer genieten van een lekkere verfrissing.


Ik ben vrij gefrustreerd over de strenge controles en inspecties. De ene dag is de andere niet, en dat geldt zowel voor de bewoners als voor het zorgpersoneel. Er wordt te weinig rekening gehouden met deze wisselende omgevingsfactoren. Inspecteurs die beslissen of er te veel of te weinig personeel is, zouden beter zelf eens meedraaien in de zorg om te weten hoe fluctuerend een dag in de zorg is.

Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Het gebouw staat in een park op wandelafstand van het dorp en een grote supermarkt.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners? Frietjes met stoofvlees


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Natuurlijk de typische bingo en ook sjoelen vinden ze erg fijn. Ons animatie team biedt regelmatig thema activiteiten aan. Deze carnavalseditie hebben we een soort van karaoke feestje georganiseerd met leuke meezingers en een fijne ambiance. Onze collega Patrick stond in voor de muzikale begeleiding & zang. Onze bewoners zijn ook verzot op een dansmiddag met het personeel.


Eén van de hoogtepunten van vorig jaar was een voorstelling van het gezelschap 'Kip van Troje'. Aan de hand van muziek, gedichten en verhalen gingen ze samen met de bewoners terug naar de tijd van 'toen'. Het optreden was een cadeau van de gemeente Boechout, omdat het Seniorenfeest dit jaar niet is kunnen doorgaan.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Iedereen die hier werkt, spitst zich met hart en ziel toe op de bewoners. Iedereen kent iedereen omdat het klein en familiaal is. We proberen om van elke dag een leuke dag te maken!


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Ik ben in 1996 gestart bij de ouders van de familie Vanhoutte. Zij hebben het woonzorgcentrum steen per steen opgebouwd. Nadien heeft hun zoon Tim het overgenomen samen met zijn echtgenote. Tim is vandaag de dag nog steeds onze directeur. Ik vind het mooi dat het woonzorgcentrum familiaal beheerd is en blijft. Je merkt de huiselijk sfeer meteen bij het binnenstappen.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis / ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? Ik ben vrij gefrustreerd over de strenge controles en inspecties van onder andere het Kappa-besluit (K.B. van 21.08.2008). De ene dag is de andere niet, en dat geldt zowel voor de bewoners als voor het zorgpersoneel. Soms gaat het vlot, op andere dagen hebben we te weinig uren in een dag. Er wordt te weinig rekening gehouden met deze wisselende omgevingsfactoren. Het zijn mensen die werken met mensen. Inspecteurs die beslissen of er te veel of te weinig personeel is, zouden beter zelf eens meedraaien in de zorg om te weten hoe fluctuerend een dag in de zorg is.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Ik zou graag het idee lanceren om de verplichte bezetting van verpleegkundigen te laten dalen, en dat van de zorgkundigen te laten stijgen. Het totale aantal personeelsleden blijft hetzelfde maar het is minder streng rekening houdend met de diploma’s. Begrijp me niet verkeerd, er moeten natuurlijk verpleegkundigen zijn voor bepaalde zorgtaken. Maar het evenwicht zou anders kunnen worden ingedeeld.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen? Er is zoveel in te schrijven en af te tekenen in de computer of PDA. We zouden veel liever meer tijd doorbrengen met de bewoners zelf.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

De laatste jaren heeft Covid zwaar ingebeukt op het algemeen welzijn van al onze medewerkers. Een gezellig samenzijn met al de collega’s zou dubbel en dik verdiend zijn!


Willy Sommers of The Rolling Stones?

The Rolling Stones natuurlijk 😊Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

143 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page