Het Nieuwsblad publiceerde gisterenavond (15/03/2022) een artikel online over de onvolledigheid van de bijkomende maatregelen om de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven te verlichten. Opnieuw worden de bewoners van woonzorgcentra en zorginstellingen vergeten. Het volledige artikel kan u hier lezen.
"De 165.000 personen die in Vlaamse zorginstellingen verblijven, vallen opnieuw uit de boot in het energieakkoord van de federale regering" vindt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van zorgnetwerk VLOZO. Het Vlaams Welzijnsverbond sluit zich aan bij dat standpunt, zegt stafmedewerker Steven De Looze.
Maandagavond raakte de federale regering het eens over een bijkomend pakket maatregelen om de energiefactuur voor gezinnen te verlichten. Het gaat onder meer om een tijdelijke btw-verlaging op gas (net zoals op elektriciteit, zoals eerder al beslist), een stookoliecheque van 200 euro, een verlaging van de accijnzen op diesel en benzine, en een verlenging van het uitgebreide sociaal tarief.
Bij die maatregelen worden zorginstellingen echter buiten beschouwing gelaten. “De maatregelen van het energieakkoord richten zich enkel op gezinnen”, legt Johan Staes van VLOZO uit. “Zorginstellingen worden echter geclassificeerd als bedrijf. De personen die er verblijven vallen dus uit de boot.” Personen die in een assistentiewoning verblijven, en bij uitbreiding ook personen die verblijven in zorginstellingen die een residentie zijn, verdienen evenzeer een btw-verlaging als gewone gezinnen, vindt hij. “Mochten zorginstellingen die btw-verlaging ook krijgen, zouden ze de toegenomen energiekosten kunnen afremmen. Dat kunnen ze nu niet”, klinkt het. “Wat ons beloofd is, is opnieuw niet gebeurd.
Kommentit