top of page
Search

Analyse in De Tijd: Genoeg te doen voor minister van Welzijn Crevits, maar is het ooit genoeg?

Updated: Jan 10, 2023


De krant De Tijd publiceerde maandagavond (16/05/2022) een analyse over het departement Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding. Hilde Crevits, die Wouter Beke opvolgt, heeft nog twee jaar om werk te maken van welzijn, maar het wordt moeilijk om ooit genoeg te doen. De grote werven - het personeelstekort, de wachtlijsten en een kwaliteitsvolle kinderopvang - zijn wellicht nooit helemaal op te lossen. Het volledige artikel van Floor Eelbode en Daan Bleus kan u hier lezen.


Foto van Roman Kraft (bron: Unsplash)

Welzijn is altijd het departement van nooit genoeg geweest. In zijn afscheidsspeech beklemtoonde voormalig minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat het departement welzijn geen cadeau is. Hoewel hij zelf allesbehalve een vlekkeloos parcours reed, hielp het niet dat hij een bijzonder moeilijk departement moest bestieren. Er is een pak geld nodig om alle noden in de sector - zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg - te steunen. Maar zelfs met voldoende investeringen blijven de pijnpunten complex en komt de minister meteen in het vizier als het ergens misloopt. De nieuwe minister erft met andere woorden een paar belangrijke werven.


De arbeidsmarkt staat in brand en dat is in de zorg zeer voelbaar. Overal zijn handen te kort. Het probleem dreigt de komende jaren nog groter te worden als de grote groep babyboomers met pensioen gaat en de groep mensen die zorg nodig heeft, groeit. Drempels als diplomavereisten en de moeilijke balans werk-privé maken het lastig mensen te vinden. In april stonden 4.800 vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden open, bijna dubbel zoveel als vorig jaar.


Experts wijzen erop dat het sociaal akkoord dat Beke eind 2020 voor de ouderenzorg sloot de problemen deels verlicht heeft. Dat verhoogde het budget voor de woon-zorgcentra met 577 miljoen euro, geld dat vooral gebruikt wordt om het personeel een opslag van gemiddeld 6 procent te geven en om de werkdruk te verlagen via extra aanwervingen en opleidingen.


"Meer flexibiliteit kan eveneens soelaas brengen. Nu is voor een job in de zorg te vaak een diploma van verpleeg- of zorgkundige vereist. We zitten in een te strikt keurslijf. Om een babbeltje te slaan of de animatie te verzorgen heb je niet per se een diploma van verpleegkundige nodig. Als Crevits daar werk van wil maken, moet ze overleggen met het federale niveau, want daarvoor is een aanpassing van de wet op de zorgberoepen nodig." zegt Johan Staes, de topman van de sectorfederatie van private zorgondernemers Vlozo.


Lees het volledige artikel van Floor Eelbode en Daan Bleus hier.

62 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page