top of page
Search

Aantal jobstudenten in Vlaamse woonzorgcentra in stijgende lijn

Updated: Aug 29, 2022

Nooit eerder hebben zoveel scholieren en studenten een vakantiewerk gedaan in een woonzorgcentrum. Alleen al in de maand juli waren dit er meer dan 10.000.

Meer en meer studenten kiezen vandaag bewust voor een vakantiejob in een woonzorgcentrum. Vlozo stelt ook vast dat hun aandeel jaarlijks toeneemt. De cijfers van HR-dienstverlener SD Worx bevestigen dit. “Terwijl in juli 2019 nog 8,5% van de totaal gewerkte uren in Vlaamse woonzorgcentra door jobstudenten gebeurde, is dat in 2022 opgeklommen tot 10,6%. In juli 2019 waren 12% van het totale personeelsbestand jobstudenten; in juli 2022 is dat aandeel geklommen tot 16%.” Schoonmaker, logistiek medewerker en zorgkundige zijn de meest populaire vakantiejobs. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van SDWorx.

Onze regeringen beginnen ook meer en meer de inzet van jobstudenten in woonzorgcentra te stimuleren. Zo nam de federale regering voor de start van het zomerreces diverse maatregelen om het tekort aan personeel in zorgsectoren, waaronder woonzorgcentra, op korte termijn op te vangen. Eén van die maatregelen houdt in dat studenten in de zorgsector tot het einde van 2022 meer dan 475 uur kunnen werken. Ook de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits, nam voor het zomerreces maatregelen die enerzijds jobstudenten in de zorgsectoren moeten aantrekken en anderzijds ook de werkdruk in de woonzorgcentra moeten verminderen. In normale tijden moeten woonzorgcentra jobstudenten ‘financieren’ uit eigen middelen, maar tot 30 september wordt per woonzorgcentrum één jobstudent voor een periode van 11 weken gefinancierd door de Vlaamse Overheid. Concreet betekent dit dat de Vlaamse woonzorgcentra per erkende woongelegenheid 80 euro ontvingen voor de inzet van jobstudenten.

Uiteraard is Vlozo vragende partij voor een verlenging van beide maatregelen. Ook na 2022.


“Dat zoveel jonge mensen kiezen voor een vakantiewerk in de ouderenzorg is een positieve ontwikkeling. Niet alleen wordt de druk op het zorgpersoneel in de Vlaamse woonzorgcentra tijdelijk verlicht door de aanwezigheid van jobstudenten. Maar ook wordt de aantrekkingskracht van de zorgsector bij de jeugd verhoogd. Een vakantiejob is immers de ideale gelegenheid om woonzorgcentra van binnenuit te leren kennen. Vlozo hoopt dan ook dat deze jongeren hun positieve ervaringen als jobstudent gebruiken om in hun latere studie- of beroepskeuze een positieve keuze te maken voor de zorgsector.” vertelt Johan Staes Gedelegeerd Bestuurder van Vlozo

Op 23/08/2022 verscheen in het VRT-journaal een reportage van Chris De Nijs over de toename van jobstudenten in woonzorgcentra. Tijdens de reportage komen Suzy Kimpen (Directeur WZC Sporenpark) en Johan Staes (Gedelegeerd Bestuurder Vlozo) aan het woord. De reportage "Meer studenten werken in de zorg" kan u hieronder bekijken.Ook TV Limburg als De Ochtend op Radio 1 gingen dieper in op dit thema. Meer weten? Herbekijk alle reportages hier:

  • Herbekijk het VRT-journaal (volledige nieuws uitzending van 23/08/2022). Het item "Meer studenten werken in de zorg" start vanaf minuut 17:55.

  • Herbekijk de reportage van TV Limburg.

  • Herbeluister De Ochtend radio uitzending van Radio 1.

142 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page