Masterclass 7 - 21 oktober 2025
Spreker: Katrin Gillis, Els Messelis
Titel: Zorg vanuit behoeften van bewoners én medewerkers
Hoe kunnen we in woonzorgcentra een omgeving creëren waarin bewoners hun leven als kwaliteitsvol en betekenisvol ervaren? In deze masterclass reflecteren we over het doel van ouderenzorg: niet enkel het uitvoeren van routine zorgprocessen, maar het bieden van persoonsgerichte ondersteuning die inspeelt op de identiteit, behoeften en verlangens van bewoners. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook aandacht te hebben voor de waarden en talenten van medewerkers en hoe zij kunnen bijdragen aan een warme en zorgzame organisatiecultuur.
Katrin Gillis biedt een denkkader waarmee behoeften gebaseerde zorg concreet kan worden geïmplementeerd in de praktijk. Ze gaat in op hoe zorg afgestemd kan worden op zowel bewoners als medewerkers, en welke voorwaarden essentieel zijn om deze zorg succesvol te realiseren. Een belangrijke pijler hierin is het respecteren van iemands levensverhaal, waarmee een diepere verbinding wordt gelegd tussen de bewoner en de zorgpraktijk.
Els Messelis richt zich op de praktische toepassing van belevingsgerichte zorg. Ze introduceert methodieken om levensverhalen van bewoners te integreren in zorgleefplannen en legt uit hoe verbindende communicatie een sleutelrol speelt in het omgaan met emotioneel geladen thema’s en specifieke behoeften. Haar inzichten bieden deelnemers concrete tools om een warme organisatiecultuur te bevorderen waarin medewerkers, bewoners en familieleden actief kunnen bijdragen aan de zorg.
De masterclass is een interactieve combinatie van reflectie, theorie en praktijk, waarin deelnemers leren hoe ze gedragsveranderingen bij bewoners beter kunnen begrijpen en hoe belevingsgerichte zorg een meerwaarde biedt voor zowel bewoners als zorgteams. Het resultaat is een gedeelde visie op zorg waarin kwaliteit en respect centraal staan.
Biografie
Katrin Gillis is verpleegkundige en onderzoeker aan de Odisee Hogeschool en de Universiteit Antwerpen. Haar expertise ligt in het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen in residentiële settings, met een bijzondere focus op dementiezorg.
In 2024 promoveerde Katrin aan de Universiteit Antwerpen met haar proefschrift Need-based care in nursing homes: from evidence to integration in caregivers’ clinical decision-making. Haar onderzoek biedt een waardevolle bijdrage aan het begrijpen en implementeren van behoeften gebaseerde zorg, waarbij zorgverleners worden ondersteund in het afstemmen van hun beslissingen op de unieke noden en verlangens van bewoners. Met haar werk streeft Katrin ernaar niet alleen de kwaliteit van leven van bewoners te verhogen, maar ook de tevredenheid van zorgmedewerkers te verbeteren.
​
Biografie
Els Messelis is gerontoloog, maatschappelijk werker en docent aan de Odisee Hogeschool. Ze is gespecialiseerd in thema’s zoals intimiteit, seksualiteit en huidhonger bij ouderen. Haar werk richt zich op het bespreekbaar maken van deze vaak taboe-onderwerpen en op de impact van een warm zorgklimaat op het welzijn van bewoners.
Naast haar docentschap heeft Els meerdere boeken geschreven over ouder worden, waaronder Verbonden in eenzaamheid (2023), dat de complexiteit van eenzaamheid onderzoekt, en Intimiteit en seksualiteit in woonzorgcentra (2019), dat zich richt op de onderbelichte aspecten van intimiteit bij ouderen. Haar publicaties, zoals Wanneer woorden tekort schieten en 60 met een +, bieden inzichten en handvatten voor zorgprofessionals om een inclusieve en belevingsgerichte zorgomgeving te creëren. Els combineert wetenschappelijke inzichten met praktische methodieken, waardoor ze een breed scala aan zorgprofessionals weet te inspireren.