top of page

Masterclass 4 : 10 juni 2025

Spreker: Simon Malfait

Titel: Wetgeving en uitdagingen in de verpleegkunde: Van inzicht naar implementatie

De wetgeving rond het verpleegkundig beroep verandert voortdurend, met directe gevolgen voor zorginstellingen, verpleegkundigen en leidinggevenden. Hoe kunnen zorgorganisaties deze veranderingen begrijpen, toepassen en benutten om de kwaliteit van zorg te verbeteren? In deze masterclass duikt Simon Malfait in de meest recente wetswijzigingen en de impact ervan op de verpleegkundige praktijk.

De eerste helft van de masterclass biedt een duidelijke uitleg van de nieuwe wetgeving, gevolgd door een interactieve sessie waarin de uitdagingen voor verpleegkundigen worden besproken. Deelnemers worden uitgenodigd om na te denken over hoe deze wetswijzigingen de zorgpraktijk beïnvloeden en hoe ze hier strategisch mee kunnen omgaan. Tussen de twee masterclasses krijgen de deelnemers de opdracht om een one- of twopager te maken waarin ze de mogelijkheden voor hun eigen organisatie in kaart brengen.
 

Wat deelnemers leren:

  • Inzicht in de nieuwe wetgeving: Welke wetswijzigingen zijn relevant en hoe beïnvloeden ze de praktijk?

  • Impactanalyse: Hoe kan deze wetgeving bijdragen aan kwaliteitsverbetering in de verpleegkunde?

  • Opdracht tussen de sessies: Deelnemers maken een one- of twopager waarin ze strategische keuzes voor hun organisatie vastleggen.
     

De masterclass biedt niet alleen inzichten, maar daagt deelnemers uit om deze toe te passen op hun eigen zorgorganisatie. Het resultaat? Een concreet actieplan dat hun organisatie versterkt en voorbereidt op de toekomst.

2.jpg

Biografie:

Simon Malfait is psychiatrisch verpleegkundige, zorgmanager en klinisch professor aan de Universiteit Gent. Hij begon zijn carrière als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg en groeide door naar een functie als verpleegkundig zorgmanager bij het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge. Later combineerde hij zijn rol als beleidsadviseur met een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent over patiëntenparticipatie.

Na zijn promotie in 2018 bekleedde hij strategische functies bij het Universitair Ziekenhuis Gent. Sinds 2022 is hij zorgmanager van de Klinisch Ondersteunende Sector bij het UZ Gent, waar hij zich richt op de ontwikkeling van het verpleegkundig beroep, samenwerking tussen ziekenhuizen en de introductie van methoden voor patiëntenparticipatie. Simon is ook gastdocent in de opleidingen Management en Beleid van de Gezondheidszorg en Verpleeg- en Vroedkunde aan de Universiteit Gent.

Spreker: Mieke Vandorpe

Titel: Veranderingen doorvoeren zonder weerstand. Mogelijk of niet?

Iedereen in de zorgsector krijgt te maken met veranderingen, van nieuwe teamsamenstellingen en procedures tot structurele transformaties zoals kleinschalig wonen. Veranderingen worden vaak als lastig ervaren, vooral wanneer medewerkers weerstand bieden. Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven en meegaan in de veranderingen die nodig zijn om organisatiedoelen te bereiken?

​

In deze masterclass staat leiderschap in de context van verandering centraal. Mieke Vandorpe combineert praktisch toepasbare theorie met het bespreken van concrete casussen. De focus ligt op hoe leiders organisaties door veranderingen kunnen loodsen en naar een hoger niveau kunnen tillen.

“Niet elke verandering is een verbetering, maar elke verbetering vereist wel verandering.”
Organisaties van hoge kwaliteit zijn in beweging. Het aanpassen aan veranderende verwachtingen van bewoners, families en medewerkers, evenals financiële en maatschappelijke uitdagingen, is onvermijdelijk. Deze masterclass biedt handvatten om verandering effectief te managen en te benutten als katalysator voor verbetering.



Biografie:
Mieke Vandorpe studeerde psychologie aan de KU Leuven en begon haar carrière in de ouderenzorg. Op 25-jarige leeftijd werd zij directeur, een functie die zij 18 jaar vervulde binnen de ouderenzorg en thuiszorg. Met een rugzak vol praktijkervaring coacht, ondersteunt en adviseert zij al vijf jaar directieleden en bestuursorganen in de ouderenzorg. Ze richt zich op organisaties die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan en combineert haar kennis van ondernemerschap met ervaring in verandermanagement.

Mieke.jpg
logo-vlozo.png

Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk is een onafhankelijke federatie die sinds 1992 de belangen van openbare en private zorgorganisaties verenigt en behartigt.
 

Als netwerk van vooruitstrevende organisaties geloven we sterk in een duurzame en ondernemende aanpak binnen de zorg- en welzijnssector.
 

Onze standpunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en diepgaande expertise.
 

We voorzien onze leden van actuele informatie over sectorspecifieke regelgeving en vertegenwoordigen hen in het sociaal overleg en diverse adviesorganen die door de overheid zijn opgericht

NUTTIGE LINKS

ADMIN

Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk vzw

Koningsstraat 55 bus 6 

1000 Brussel

​

info@vlozo.be 

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wil worden

Hartelijk dank voor de inschrijving

©2025 VLOZO vzw. All rights reserved  webdesign by SlimICT

bottom of page