Tue, 19 Nov
|Flanders Expo Gent
Vlozo Themasessie op de Horeca Expo 2024
Op dinsdag 19 november 2024 nodigen we u van harte uit voor een inspirerende Vlozo thema sessie op de Horeca Beurs in Gent! Mis deze kans niet om uw kennis te verrijken en uw woonzorgvoorziening naar een hoger niveau te tillen. Zorg dat u erbij bent! 🍽️
Time & Location
19 Nov 2024, 08:30 – 14:30
Flanders Expo Gent, Maaltekouter 1, 9051 Gent, Belgium
About the event
Programma
08:30 Ontvangst met koffie
09:00 Welkom door Johan Staes
09:15 Keynote door Lieven De Maesschalck
10:00 Keynote door Maité Mallentjer
10:45 Pauze
11:00 Partner Panel (Sodexo, Jacobs Douwe Egberts, Bravilor, Tops Food en Bakkerij Van Mechelen)
11:45 Keynote door Ilse De Cauwer
12:30 Netwerklunch
14:30 Gratis bezoek horecabeurs
Sprekers & Keynotes
Lieven De Maesschalck is innovatiemanager voor Mobilab&Care aan de Thomas More hogeschool. Hier stuurt hij een multidisciplinair onderzoeksteam van 36 personen aan dat onderzoek uitvoert op het raakvlak van technologie en welzijn. Zijn eigen passie ligt in voedingsonderzoek waarbij hij impact creëert door kwetsbare zorgvragers met slikproblemen een volwaardige smaakbeleving te laten beleven. Hiervoor ontwikkelde en testte hij 11 uitgebalanceerde volwaardige en slikveilige broodmaaltijden. Daarnaast voerde hij mee de Nutriaction studie uit die malnutritie in België in kaart bracht.
Keynote ‘Voedingszorg, waar staan we vandaag?’
Malnutritie is en blijft een belangrijk aandachtspunt in de zorg. De cijfers blijven ondanks de verhoogde aandacht doorheen de jaren stabiel, waarbij innovatieve benaderingen welkom zijn. Vertrekkende vanuit deze probleemstelling geeft deze lezing inzichten mee over benaderingswijzen, maar is ze doorspekt van praktische tips en trics om in de dagelijkse praktijk mee om te gaan. Lieven vertrekt vanuit de leefwereld en de ervaringen van alle deelnemers en bouwt zo deze keynote op. Wil je meer weten over de valorisatie van zijn onderzoek? Surf naar: https://www.topscare.com/
Maite Mallentjer is een expert in het transformeren van woonzorgcentra naar warme, huiselijke omgevingen waar bewoners en hun naasten zich écht thuis voelen. Met haar jarenlange ervaring en haar boek "A Sense of Home", biedt zij een vernieuwende aanpak die zich richt op het verhogen van de levenskwaliteit van bewoners en het ondersteunen van het personeel. Mallentjer werkt nauw samen met zorginstellingen om op maat gerichte oplossingen te implementeren.
Keynote ‘Sense of Home - Maaltijdscan’
Sense of Home is een unieke aanpak om het maaltijdgebeuren in woonzorgcentra te optimaliseren en het thuisgevoel van bewoners te versterken. Dit traject bestaat uit drie essentiële fases: een theoretische introductie over het ‘Sense of Home’-concept, een diepgaande analyse van het huidige maaltijdproces, en de ontwikkeling van een concreet actieplan. Met deze scan bieden we woonzorgcentra praktische tools en inzichten om de kwaliteit van leven van bewoners te verhogen door middel van de maaltijdbeleving. Ontdek hoe de Sense of Home Maaltijdscan blijvende impact kan hebben op de dagelijkse zorg en het welzijn van bewoners! Meer weten? Surf naar SenseofHome.be
lse De Cauwer runt een runt een ‘eenvrouwszaak met zorgambities’. Ze is ervan overtuigd dat de woon- en zorgomgeving een significante impact kan hebben op het welzijn van bewoners. Daarom biedt ze ondersteuning aan organisaties die streven naar een zorgzame en ondersteunende leefomgeving. Deze missie komt voort uit haar eigen ervaring als kankerpatiënt. Met meer dan tien jaar ervaring heeft Ilse al tientallen zorgorganisaties geholpen. Haar expertise is geworteld in haar achtergrond als bio-ingenieur, aangevuld met een Postgraduaat Trendwatching in zorg, opleidingen als Sense of Home en Kleur & Interieur, en diverse vormingen via het ExpertiseCentrum Dementie. Bovendien zet ze zich als vrijwilliger in voor mensen met dementie in een lokaal woonzorgcentrum.
Keynote ‘Doordacht aan tafel – Het belang van de omgeving bij de maaltijd’
De woon- en zorgomgeving heeft een grotere impact op het welzijn van bewoners, bezoekers en medewerkers dan vaak wordt gedacht, vooral bij maaltijden. Ilse neemt organisaties mee in de zintuiglijke uitdagingen die ouderen en mensen met dementie ervaren tijdens het eetmoment. Ze biedt concrete voorbeelden van omgevingsoplossingen die kunnen bijdragen aan meer focus, genot en zelfredzaamheid tijdens maaltijden. Meer weten? Surf dan naar co-thinking.be