Biografie
Mijn naam is Cindy Gust. Ik ben directeur van woonzorgcentrum Zevenbronnen in Landen in de provincie Vlaams-Brabant. Ons huis maakt deel uit van de Anima groep.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Van opleiding ben ik logopedist. Na enkele jaren in die functie gewerkt te hebben, heb ik mijn loopbaan een andere wending gegeven in de sector van de uitzendarbeid. Na een tijdje, begon ik de zorg te missen en wou ik terugkeren naar de sector. Ik ben zes jaar centrumleider geweest van een lokaal dienstencentrum, vervolgens heb ik de stap gemaakt naar een woonzorgcentrum.
Ik heb een aantal jaar gewerkt als verantwoordelijke voor opnames en administratie binnen de Anima groep, nu ben ik net een jaar directeur in Zevenbronnen. Ik vind het fijn om de zorg voor de bewoners, de familie en het personeel te combineren met de managementtaken die bij die functie komen kijken.
Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening? Sinds juni 2022
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Zevenbronnen is een woonzorgcentrum dat bijzonder is door de kleinschaligheid. Onze 89 bewoners wonen verdeeld in drie aparte woonhuizen op een mooi groen domein. We proberen zoveel mogelijk om per woonhuis met een vast team te werken, wat de band en het vertrouwen tussen de bewoners en de zorgverleners versterkt. Ons credo “We zien u graag gelukkig” vat onze visie krachtig samen. We doen er alles aan om onze bewoners een warme thuis met kwalitatieve zorg te geven. We organiseren om de zoveel tijd een dagje 'wellness' (handmassages, manicure, voetenbubbelbadjes en warme kersenpitkussentjes) voor onze bewoners. Regelmatig zorgen we voor een leuke attentie, voor Moederdag (zondag 14 mei) deelden we snoepzakjes uit. Geluk zit soms in een klein hoekje. We leggen de klemtoon op thuisgevoel en gelukkig zijn.
We proberen regelmatig een samenwerking met de buurt te organiseren, zoals bijvoorbeeld intergenerationele activiteiten in samenwerking met de basisschool in Walshoutem. Ook werken wij samen met de bewoners en medewerkers van een nabijgelegen voorziening voor mensen met een beperking.
Een paar jaar geleden hebben we met de opbrengst van een benefietactie en sponsoring een elektrische duofiets kunnen kopen. Als het weer het toelaat, proberen onze kinesisten deze zo vaak mogelijk van stal te halen. De ritjes met deze fiets doen onze bewoners altijd veel deugd.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?
De betrokkenheid van onze medewerkers is opmerkelijk en een enorm grote troef voor Zevenbronnen. Het valt op hoe begaan iedereen is met de bewoners en hoe iedereen zijn best doet om onze bewoners een fijne thuis te geven. Voor de meeste van mijn collega’s is Zevenbronnen veel meer dan hun werk en dat voel je.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Ik vind het fijn om te zien dat er in de zorgsector een evolutie is naar fixatievrije zorg. Dat is geen evidentie en vraagt om een grote aanpassing in denkpatronen van zowel zorgverleners als van familie van de bewoners. We moeten trachten om ons te richten op de reden van het niet-wenselijke gedrag en alternatieven voor o.a. valpreventie te blijven aanbieden. Ik merk dat die ommekeer in denk-, en werkwijze er stilaan komt en dat komt het welzijn van de bewoners alleen maar ten goede.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Ik vind het ontzettend jammer dat ouderenzorg vaak zo negatief in de media komt. Uiteraard moet er controle zijn en moet de zorg van hoge kwaliteit zijn, maar je merkt toch dat situaties vaak worden uitvergroot in de pers. Er worden zaken overgenomen uit inspectieverslagen, zonder verdere duiding, waardoor de context helemaal weg is en je dus moeilijk kan interpreteren of er echt een groot probleem is.
Het personeel in de zorg dat zich elke dag met hart en ziel inzet om goede zorg te geven wordt door zulke berichtgeving heel hard geraakt. Aan de andere kant, worden ouderen door het beeld dat geschetst wordt, afgeschrikt om de stap naar een woonzorgcentrum te zetten.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Er is nood aan een aangepaste zorg en ondersteuning voor ouderen met een psychiatrische problematiek. We merken dat deze personen vaak niet meer terecht kunnen in de psychiatrie wanneer hun lichamelijke zorgbehoefte hoger wordt of wanneer ze ouder worden, waardoor ze in een regulier woonzorgcentrum verzorgd moeten worden. Wij proberen open te staan voor deze bewoners, maar we moeten helaas vaststellen dat we, o.a. door lange wachtlijsten, moeilijk ergens terecht kunnen als we ondanks alle inspanningen tegen onze eigen grenzen aanlopen.
Noem één regel die u graag zou willen afschaffen?
Ik vind inspecties heel belangrijk om onze kwaliteit te bewaken. Het is alleen jammer dat het zo vaak over details gaat, ik denk dan vooral aan administratie. Ook wordt er niet altijd naar de context of het grote plaatje gekeken en dat is jammer. In een ideale wereld zou een inspecteur een gesprekpartner kunnen zijn, die niet enkel controleert, maar vanuit de eigen expertise ook adviseert welke volgende stappen we best nemen.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Als ik iets zou mogen wensen, dan is het meer zorgpersoneel. Meer personeelsinzet, maar ook meer beschikbare kandidaten om onze vacatures in te vullen. De schaarste op de arbeidsmarkt maakt het werk extra zwaar. Deze toenemende werkdruk zorgt er ook voor dat medewerkers vaker uitvallen. Het zou fijn zijn om stabiele uurroosters te kunnen maken, waarbij medewerkers niet om de haverklap moeten inspringen voor afwezige collega’s.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments