top of page
Search

Zorgondernemers in residentiële ouderenzorg bieden hulp aan slachtoffers noodweer

Updated: Jan 5, 2023

Het noodweer dat vorige week grote delen van Wallonië en Vlaanderen teisterde en de dramatische gevolgen ervan laten niemand onberoerd. Geconfronteerd met zoveel menselijk leed, vaak ook bij familieleden, vrienden, collega’s of kennissen, nemen de leden van Femarbel en VLOZO, de zorgondernemers actief in de Belgische residentiële ouderenzorg (woonzorgcentra, assistentiewoningen,…) het initiatief om, waar nodig en mogelijk, hun diensten en infrastructuur aan te bieden aan de slachtoffers van het noodweer.
De vaak hallucinante beelden waar we sinds vorige woensdag dagelijks mee geconfronteerd worden laten weinig aan de verbeelding over. Het noodweer dat ons land in de tweede helft van vorige week ongenadig geselde veroorzaakte ongezien veel infrastructurele schade – ook bij een aantal Femarbel en Vlozo-leden – maar vooral ook veel menselijk leed. Tientallen mensen verloren hun leven, talloze mensen verloren tijdelijk of permanent het dak boven hun hoofd en het gros van hun spullen (kledij, meubilair, bezittingen met emotionele waarde,….).

Vincent Fredericq en Johan Staes, respectievelijk Secretaris-Generaal van Femarbel en Gedelegeerd Bestuurder van Vlozo: “Dit raakt ons allemaal, onze leden hebben allemaal wel bewoners of medewerkers die ofwel slachtoffers van het noodweer kennen of zelf slachtoffer zijn. Onze eerste gedachten en zorg gaan natuurlijk naar hen. Zo zetten onze leden steunfondsen op voor hun medewerkers die getroffen zijn of organiseren ze tijdelijke opvang voor medewerkers die momenteel thuisloos zijn.

Maar de zorgondernemers in de Belgische residentiële ouderenzorg willen het daarbij niet laten en doen een concreet aanbod naar de gouverneurs van de getroffen provincies in Wallonië en Vlaanderen en de lokale overheden in deze provincies.

Vincent Fredericq en Johan Staes: “Gouverneurs of burgemeesters die geconfronteerd worden met een tekort aan opvangplaatsen voor slachtoffers mogen steeds contact opnemen met Femarbel of Vlozo. Wij zullen als koepelorganisaties dan onmiddellijk met onze leden op het terrein bekijken wat er allemaal mogelijk is om snel en dichtbij opvang en hulp te organiseren en aan te bieden.

Fredericq en Staes beseffen dat dit aanbod niet alle problemen zal oplossen waar de slachtoffers van het noodweer vandaag en in de komende weken mee zullen geconfronteerd worden: “We hopen via deze solidariteitsactie ons steentje bij te dragen aan onmiddellijke en praktische oplossingen voor de onmiddellijke en praktische problemen waar onze getroffen medeburgers – met wie onze leden zich enorm betrokken voelen – vandaag mee geconfronteerd worden”


Contact: Vincent Frédericq – sec-gen@femarbel-ferubel.be – 0475/26 34 57

Contact: Johan Staes – johan.staes@vlozo.be – 0473/63 09 77

93 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page