top of page
Search

DOSSIER: Opvang Oekraïense vluchtelingen + Oekraïne 12-12 actie van 17 maart

Updated: Jan 10, 2023

VRT NWS toonde gisterenavond in het journaal (16/03/2022) een reportage van woonzorgcentrum Armonea De Wand in Laken met een live gesprek met journalist Fatma Taspinar. De solidariteit in Vlaanderen is groot. Woonzorgcentra in Brussel en Vlaanderen dragen hun steentje bij in de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. De volledige nieuwsuitzending kan u ook hier bekijken.Vandaag, donderdag 17 maart, zal in het teken staan van Oekraïne. DPG Media, VRT, SBS en Mediahuis slaan die dag de handen in elkaar voor een gezamenlijke dag op radio, online en televisie onder de noemer ‘Oekraïne 12-12'.


De solidariteit onder de Vlozo-leden is zeer groot. Al meer dan 300 woongelegenheden werden door de Vlozo-leden ter beschikking gesteld en gespreid over heel Vlaanderen werden tal van liefdadigheidsacties opgezet om geld in te zamelen.Een ander mooi voorbeeld is dat van woonzorgcentrum Orpea Ter Eyke in Edegem. Zij maakten een mooie video reportage. U kunt de volledige reportage hieronder bekijken.
Ook Bruzz TV toonde dit weekend (19/03/2022) een reportage van woonzorgcentrum De Wand in Laken. Daar hebben zestien Oekraïense oorlogsvluchtelingen tijdelijk een nieuwe thuis gevonden. "De mensen hier zijn heel warm," zegt één van hen. Door de taalbarrière is het wel niet eenvoudig om de rusthuisbewoners te laten kennismaken met hun nieuwe huisgenoten. Om het contact te verbeteren, organiseerde de directie daarom een muzieknamiddag. De volledige nieuwsuitzending kan u ook hier bekijken.De vluchtelingenstroom uit Oekraïne begint nu echt op gang te komen en zal waarschijnlijk niet meteen stoppen. Ondertussen zijn al meer dan tienduizend vluchtelingen officieel aangemeld in België.


De Vlaamse overheid heeft een Taskforce opgericht om de hulpverlening te coördineren.

Op vraag van Vlozo wordt ook overlegd tussen de beleidsmakers om zo te komen tot een duidelijk afsprakenkader tussen lokaal bestuur en zorgvoorziening. De inventaris met beschikbare woongelegenheden werd vorige week reeds overgemaakt aan de bevoegde diensten die er mee aan de slag zijn gegaan.


Om maatschappelijke hulp te kunnen ontvangen, moeten Oekraïense vluchtelingen zich eerst registreren om de tijdelijke beschermingsstatus te ontvangen. Het is belangrijk dat zij zich aanbieden in het registratiecentrum van de Heizel, daarna langsgaan bij de gemeente waar ze verblijven, en daarna langsgaan bij het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) van de gemeente waar ze verblijven. Deze registratie is belangrijk om alles in goede banen te kunnen leiden.


 

U meldt de capaciteit die u ter beschikking kan stellen voor tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen via de Vlaamse digitale huisvestingstool: https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine/huisvesting#meld-de-beschikbare-opvangplaatsen-in-de-digitale-toolOm alle beschikbare informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren, hebben de Vlaamse en de federale overheid een informatiewebsite gelanceerd: https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine https://info-ukraine.be/nl Daarnaast opende de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook terecht bij de Vlaamse Infolijn 1700 als contactpunt voor vragen over Vlaamse maatregelen en initiatieven.

98 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page