top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Dellebron in Kortenaken

Updated: Jan 9, 2023



U bent?

Mijn naam is Lies Vandenbosch, ik ben directeur van WZC Dellebron dat deel uitmaakt van de Korian groep. Ik ben op 1 maart 2020 in een ander WZC van de Korian groep gestart en dit na een opleiding van 3 maanden. Voordien was ik 15 jaar directeur in de sociale huisvestingssector.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Hoopvol! Mijn eerste jaar als directeur bood meteen de nodige uitdagingen met de gekende corona-crisis. Daarenboven moesten er beslissingen genomen worden die een enorm effect hadden op het leven van de bewoners: restricties in sociale contacten met medebewoners en geliefden, isolatiemaatregelen,...


Maar ook van de medewerkers werd gevraagd om tot het uiterste te gaan. Ik ben blij dat we de laatste maanden terug bewoners zien glimlachen, terug zin kunnen geven aan hun leven en dat ze herenigd kunnen worden met vrienden en familie.


Eén van de mooiste momenten was een bewoner te zien die voor de eerste keer haar achterkleindochter van 9 maanden in de armen mocht nemen.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik heb altijd graag met én voor mensen gewerkt, jong of oud, maar in de ouderenzorg kan je een verschil maken in de laatste levensfase. Ik vind het belangrijk dat mensen zeggenschap hebben over hoe ze dit willen invullen. Het is fijn dat de visie van Korian hierbij aanleunt: streven naar kwaliteit van leven en de medewerkers aanmoedigen om met hart en ziel zorg te dragen.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Sinds 3 mei 2021 ben ik gestart in Kortenaken. Ik ben hier terecht gekomen in een gemotiveerd team dat bruist van de ideeën. Dat werkt zeer aanstekelijk en maakt me benieuwd om samen met hen aan de slag te gaan.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening.

Van het moment dat ik hier binnenstapte, merkte ik dat Dellebron een zeer huiselijk sfeer biedt. Het WZC is al decennia actief en dus een gevestigde waarde in de gemeente. Door de jaren heen is het woonzorgcentrum gegroeid en vernieuwd. We hebben nu 103 bedden verspreid over 3 verschillende afdelingen met een zeer gevarieerd aanbod aan type kamers. Voor elk wat wils dus…


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Het feit dat Kortenaken een plattelandsgemeenschap is, maakt dat het WZC een wezenlijk deel uitmaakt van de gemeenschap. We zijn het enige WZC in de gemeente en dat zorgt ervoor dat iedereen elkaar kent. Je hoort hier vaak “weet je nog toen…” en “ken je nog die…”. Dit is dan ook een plaats waar mensen elkaar (terug) ontmoeten waarbij de bezoekers zelfs vaak samen aan tafel zitten.


Er is een nauwe samenwerking met het lokaal bestuur en de verenigingen, maar ook de landelijke dagopvang en de scholen. Samen kunnen we nadenken over nieuwe initiatieven naar alle senioren van de gemeente toe en hen blijvend betrekken in de gemeenschap. Zo organiseerde de gemeente deze zomer een kofferbakoptreden met vlaamse artiesten en komt de fruitboer van tegenover al eens verse aardbeien brengen of nodigen we de buurt uit wanneer we een ijscrèmekar hebben voorzien voor het WZC.


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Uiteraard worden de wekelijkse frietjes gesmaakt, maar voornamelijk de ouderwetse boerenkost scoort hoog (rode kool, spek, pens, puree…). Weinigen zeggen neen tegen de zoete desserts. De verwenontbijtjes worden zeker geapprecieerd en tijdens sommige activiteiten kunnen bewoners eens wafels of pannenkoeken bakken.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Zoals in de meeste WZC blijft bingo/kienen een topper, maar hier wordt ook behoorlijk wat gedanst bij een optreden.


We zien dat bewoners openbloeien wanneer ze dergelijke sociale contacten kunnen onderhouden. Onlangs kwamen er boederijdieren op bezoek en dat gaf veel bewoners een oplossing voor de ontstane “huidhonger” om terug te knuffelen en aan te raken.


Ons WZC heeft ook een belevingstafel waarbij we bewoners leren om op een digitale manier spelletjes te spelen en reminiscentieoefeningen te houden.


Ik wil zeker ook de uitstapjes naar de jaarlijkse koers en de kermis vermelden, waarbij bewoners en hun familie kunnen genieten van de heerlijke smoutebollen en een frisse pint in het plaatselijk café.

We mogen ons niet enkel de vraag stellen: 'Wat kan ik voor je doen?' maar zeker ook 'Wie kan ik voor je zijn?'

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Door deskundigheid, empathie en betrokkenheid.


Alles komt neer op een goed team dat dagelijks met de juiste intenties komt werken. Ik merk dat we hier heel veel ervaring in huis hebben en dat resulteert in gespecialiseerde zorg.


Op één afdeling is onze zorg meer toegespitst op mensen met dementie. Het team heeft de nodige know-how om zorg op maat te bieden in een veilige en huiselijke sfeer. Hierin onderscheiden we ons wel van de andere WZC.


Daarnaast besef ik dat ik hier met heel wat medewerkers mag werken die met liefde voor de bewoners een verschil willen maken in hun thuissituatie.


We mogen ons niet alleen de vraag stellen “Wat kan ik voor je doen?”, maar ook “Wie kan ik voor je zijn?”.

Ons WZC werd uit 136 kandidaten verkozen voor het project 'Samen Mens' van de Vlaamse Overheid.

Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Ons WZC werd uit 136 kandidaten verkozen voor het project 'Samen Mens' van de Vlaamse overheid. Mijn team had een uitgebreid voorstel ingediend om te gaan werken rond persoonsgerichte zorg voor bewoners met dementie. Wij hopen met deze ondersteuning de zorg op maat nog meer te verruimen en ons nogverder te onderscheiden van anderen.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Wij hopen dat Minister Beke blijvend wil inzetten op vernieuwende projecten zoals het project Samen Mens zodat WZC gestimuleerd en gemotiveerd blijven om naar innovatieve ideeën te streven.


Ik ben ook blij met de nieuwe IFIC-verloning want medewerkers van een WZC verdienen de nodige erkenning in hun zware beroep.


Helaas verloopt niet elke dag vlekkeloos in een grote organisatie als WZC Dellebron waardoor je soms zeer creatief moet omgaan met onverwachte omstandigheden.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Blijvend inzetten om het zorgberoep aantrekkelijker te maken. We ervaren een groot tekort aan kandidaten bij openstaande vacatures en dat baart me wel wat zorgen.


De collega’s geven vaak aan dat ze voorstander zijn van kleinschalig wonen en kleinere leefgroepen om persoonsgericht te kunnen werken maar dit lijkt mij niet zo eenvoudig in de praktijk.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen.

We kijken vooral uit naar de dag dat we terug zonder mondmasker mogen werken. Dit maakt de sfeer weer huiselijk. Een huiselijk alternatief voor de uniformen zou hier ook aan kunnen bijdragen.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou hen graag meer tijd en meer handen willen aanbieden.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Ik vraag me vaak af welke muziek we zullen aanhoren in de wzc’s binnen 20 of 40 jaar? Is het dan Nirvana, Metallica of zullen de Vlaamse artiesten toch blijven heersen?



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

588 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page